Världens julmat

Joyeux Noël! Feliz Navidad! Fröhliche Weihnachten! Det nordiska julbordet i all ära, men ibland är det kul att röra sig utanför julskinkan, Ris à la maltan och Janssons Frestelses gränser. Varför inte lägga till en rumänsk julkaka eller en hink Kentucky Fried Chocken à la japansk stil? KatteKuriren presenterar “Världens julmat”!

Flera likheter hittas i julfirandet runt om i världen – såsom kärlek och givmildhet som ledord och julmiddag som äts med familjen. Samtidigt finns flera spännande, märkliga och ibland chockerande skillnader i maten som serveras. Här nedan listas några av de mest traditionella maträtterna i olika länder. 

Storbritannien: Julpudding, recept från den brittiska mästerkocken Jamie Oliver hittar du HÄR.

Tyskland: Stollen, en julkaka av tjock vetedeg med torkad frukt, mandel och marsipan. Över kakan strös ett lager florsocker, för att symbolisera det inlindade Jesubarnet.  

“Stollen”

Polen: De 12 apostlarna hedras genom att en måltid bestående av 12 maträtter serveras. En typisk kombination är fylld karp, stekt karp, sill i vinsås, sill i gräddsås, fruktkompott, grönsakssallad, rödbets-, svamp- eller fisksoppa med uszka (ravioli), piroger, ärtor och morötter, kokt potatis, krämig svampsås, surkål och makowiec (vallmokaka). Ofta är hela menyn köttfri. Vid bordet dukar man även för en extra “gäst”, en tradition som säkerställer att en oväntad gäst skulle kunna välkomnas.

USA: Kalkon och potatismos är ett nästintill måste! Den amerikanska julmiddagen påminner aningen om Thanksgivingsmenyn. 

Australien: BBQ och tranbärsås, enough said.

Portugal: Kallas även för “the land of dried and salted cod“. Undrar vad julmiddagens stjärna är här?

Kenya: Nyama choma; grillat kött.

Ryssland: Sochivo; en sorts gröt på vete. Recept hittar du HÄR.

Italien: Sju sorters fiskrätter serveras enligt tradition. Dessutom är desserten Panettone en riktig klassiker! Recept? HÄR.

 Panettone
Panettone

Mexico: Tamales; majsdeg fylld med kött och chilisås. Recept finns HÄR.

Rumänien: Cozonac, vilket är ett sött vetebröd liknande Panettone och Stollen. Även Sarmale; kåldolmar, är vanliga julbordsbesökare.

 Sarmale - Kåldolmar
Sarmale – Kåldolmar

Peru: Chocolatada; en tradition under december månad då varm choklad och dessertbröd delas ut till de fattigaste människorna i Peru. 

 KFC - en eftertraktad julrättstradition i Japan
KFC – en eftertraktad julrättstradition i Japan

Island: Grillad ren (kanske borde Rudolph hålla sig borta härifrån?) och Hamborgarhryggur: revbensspjäll.

 Bûche de Noël - Yule Log
Bûche de Noël – Yule Log

Japan: “Kurisumasu ni wa kentakkii!”, or “Kentucky for Christmas!” enligt sedlig vana. I Japan firas julen som bäst med en hink Kentucky Fried Chicken. Beställningarna på snabbmatskedjan är så många, att man till och med behöver beställa maten långt innan julafton.

Frankrike: Le Réveillon kallas den franska julmiddagen, som vanligtvis avslutas med 13 (Ja, du läste rätt!) olika desserter. En av desserterna är Yule Log, vars recept du hittar HÄR.

Filippinerna: Bibingka; riskaka och Puto bumbong; lila rismix.

Ghana: Fufu; en kompakt rotfruktsblandning

 Puto bumbong
Puto bumbong

Brasilien: Typiskt på det brasilianska julbordet är frukt och grönt i överflöd.

Spanien: Tapas; smårätter av alla möjliga slag.

Ryssland: Vzvar; kompott av kokad frukt, vatten och honung.

Grekland: Christoposomo; grekiskt julbröd.

Etiopien: Doro Wat (kryddig kycklinggryta) som äts med Injera (platt pannkaksliknande surdegsbröd) som “gaffel”.

Zimbabwe: Kyckling och ris. Kyckling är ofta en lyxvara där och äts således vid festliga tillfällen.

Turkiet: För alla köttälskare: Köttdesserten hittar du i Turkiet! Tavuk gögsü är en traditionell mjölkpudding fylld med kyckling. 

Under de flesta länders julmiddagar är kalkonen vanlig. Den serveras för det mesta ugnsgriljerad och tillsammans med flera andra rätter. Ett recept på kalkon från det turkiska köket hittar du HÄR. 

Vidga dina vyer! Samtidigt som facebookeventet Skippa Julskinkan 2015! växer i rasande fart, kan ytterligare en svängom tas för att även byta ut eller lägga till fler delar av Världens julmiddagsbord! 

Skribent: Julia Rehn

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *