Snart går Kennet Flennmark i pension. 

                                          

Slumpen verkar ligga bakom mycket i Kennet Flennmarks yrkesliv. Att den jämtländske pojken från en bondesläkt skulle bli lärare, studierektor och slutligen rektor på Katedralskolan i Lund har mycket handlat om tillfälligheter, låter det som när Kattekuriren träffar honom ett par veckor innan hans sista jullov som rektor.  

-Men jag har aldrig ångrat att jag blev lärare och har trivts väldigt bra på Katedralskolan, med mina kollegor och med eleverna som jag har mött under årens lopp.  

Kennet Flennmark tillbringade sin egen gymnasietid på latinlinjen på läroverket, som det hette på den tiden. Skoldagarna var långa och man hade undervisning även på lördagen – dock bara till lunch. Men till och med på lördageftermiddagarna gick Kennet Flennmark i skolan, han tog en extra kurs för att lära sig skriva maskin. Trots det tycker han ändå att han hade kunnat jobba hårdare: 

– Om jag fick göra om något så skulle jag ha satsat mer på studierna under gymnasietiden. Det är något som jag har sett genomgående under mitt yrkesliv. En elev kan vara hur begåvad som helst, men man måste lägga ned tid på sina studier. De som klarar sig bäst är i slutändan de som lägger ned tid och engagemang på sina studier. De som pluggar mycket, helt enkelt. 

Förutom att lägga ned tid på studierna menar Kennet Flennmark att det är viktigt att ha kul under sin gymnaisetid. Han menar att det är något som är viktigt även för lärarna.

– Visst är det viktigt att vara seriös och ta sitt arbete på allvar. Men det är också viktigt att ha en god stämning i arbetsgruppen och det försöker jag se till att det är. Där har alla ett ansvar. 

Eleverna då? Kennet Flennmark menar att alla elever har potential att lyckas bra i livet och bli det de vill bli. Det handlar om att jobba hårt, men också om att skolan ska ge bra stöd och förutsättningar. 

– Som rektor vill jag förmedla något som jag känner starkt för: Att vi som skola är till för eleverna. Vi har ett ansvar för att ge våra elever en bra utbildning, att vara en bra skola. Det gäller elever som det kanske går lättare för med studierna men också elever som av olika skäl har det jobbigt och i perioder kan behöva vårt stöd. Alla som väljer att gå här på Katedralskolan ska veta att de är välkomna och att vi gör vårt bästa för att de ska lyckas utifrån sina förutsättningar.

 

Skribent: Axel Hellbom Almstöm

Intervju: Axel Hellbom Almström och Sophia Lennartsson

2 thoughts on “30 år på Katte”

  1. En av mina bästa lärare under min tid på Katten 1990-1993. Kenneth Flennmark lärde ut tyska med en stor portion humor, men ställde samtidigt höga krav på goda resultat. Tack Kenneth!

  2. Där ser man, Kennet blev rektor. Hade honom i latin -87–88. Det var alltid väldigt roligt på hans lektioner. Blev själv lärare och använder hans "slumpgenerator" när man ska välja ut nån elev som ska göra nåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *