Den senaste tiden har grävmaskiner och jordhögar iakttagits på Katedralskolans innergård. Vad är det som händer där? En stor dos katteanda planteras, bokstavligen talat!

Katedralskolans majestätiska bokträd (år 1857-2012) fälldes för ett par år sedan. Trädet är än idag en symbol för Katte och påminner lite om en närstående och trogen vän. Kring boken har katteelever dansat in våren när de första toppskotten setts på trädet. Denna nästintill heliga ritual omnämns som Bokdansen. För tre år sedan gick bokens liv mot sitt slut, då röta, grova yxattacker och små bränder hade påfrestat den. I hopp om att trädet en dag skulle kunna återuppstå, skickades sticklingar (delar av trädet) för kloning. Tyvärr överlevde inte sticklingarna, till skillnad från hoppet och planerna på att Kattes innergård återigen skulle blomstra. Under stundande vecka, håller nu fem bokträdsplantor på att placeras på innergården. Ett av dem kommer få frodas till Kattes Nya Bokträd. Kanske kan vi återigen dansa Bokdansen runt en Kattebok om några år? 

 Bokdans år 1983
Bokdans år 1983
 Bokdans år 1979
Bokdans år 1979

Skribent: Julia Rehn

Fotografier från Sydsvenskans arkiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *