Något som många är rädda för är att få någonting dåligt i present. De av dessa som inte är alltför bortskämda bryr sig mer om hur man ska reagera när det händer. Jag läste en kort insändare om en tjej som hade fått startkablar i julklapp av sin pojkvän, och hans motivation var att hon hade pratat om det flera gånger, men aldrig köpte själv, så han befriade henne från besväret. Hon var besviken, konstigt nog förstod han inte varför startkablar var en dålig present till sin flickvän.

För att kunna diskutera om hur man ska reagera när man får en dålig present, måste man också diskutera vad en dålig present är. Frågar man ett barn är det kanske något som dom anser tråkigt, till exempel klädesplagg. Frågar man en vuxen skulle de nog säga något ogenomtänkt och betydelselöst. Något man anser romantiskt är när den ena parten lyssnar på den andre, och kommer ihåg och noterar vad den andre har sagt att den skulle vilja ha eller göra. Min pappa tog till exempel med sin flickvän på en balettföreställning efter att hon sagt så många gånger att hon ville gå på en sådan. Romantiskt, har de flesta beskrivit presenten som.

Men för att komma tillbaka till ämnet, om man får något ogenomtänkt, osymboliskt och betydelselöst, så brukar det räcka med glad min, och ett simpelt “tack så mycket”. Om man är rädd för att ens skådespel inte ska vara övertygande så tipsar jag om att ni ska vara förberedda för allt. Även om det är någon som brukar ge inspirerande presenter, så betyder inte det att denna presenten inte kommer vara startkablar. Det finns inte mycket mer att veta.

Med detta vill jag önska alla en god jul, och hoppas att alla som firar får genomtänkta presenter. Till exempel startkablar. God jul och gott nytt år!

Skribent: Peik Boucht Sahlin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *