Känner du till facebooksidorna Kommunisterna på Katte och Kapitalister på Spyken? Två otroligt olika, men ändå lika, nätverk. Med en blandning av satir, humor och knivskarp seriositet sprider de sina respektive budskap. KatteKuriren sökte deras grundare för att gå in på djupet bakom Kattekommunisterna och Kapitalistspykisternas hämningslösa fasader.  

Hur skulle man kunna sammanfatta orden kommunism och kapitalisms betydelser? Enligt Kommunisterna på Katte handlar kommunism “om att samhällets resurser ska vara gemensamt ägda och fördelade efter behov” medan kapitalism är det ”fungerande ” enligt Kapitalister på Spyken. En fördjupad förklaring av kapitalism är “att fabriker och andra företag ägs av enskilda människor eller företag som i sin tur ägs av enskilda människor (och inte av staten)”, enligt ne.se. 

Först ut med att grundas var Kapitalister på Spyken. Varför, frågade vi?

– Vi skapade sidan för att vi kände en avsaknad av ett logiskt och rationellt forum för liberala spykister. Vi vill med humor och satir försöka öppna Spyken för ett klimat där resonlighet råder. 

Något senare dök Kommunisterna på Katte upp och förklarade officiellt krig mot de första.  

– Wladimir Lenin sa en gång: “Allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem”. Därför försöker vi, Kommunisterna på Katte, ha en någorlunda förstående inställning emot kapitalistsvinen på Spyken i hopp om att de en vacker dag ska väckas upp ur sin vilseledande dvala, omfamna kommunismen och ge pengar till staten. Men trots detta anser vi att kriget mot kapitalistsvinen är befogat, då de inte bara förstör för sig själva, utan också vilseleder oskyldiga själar på Spyken med falska lovsånger om förmögenheter och framgång.

 Kapitalister på Spyken är aldrig sena med att beskylla Löfven 
Kapitalister på Spyken är aldrig sena med att beskylla Löfven 

Kapitalistspykisterna anser att Kommunisterna på Katte “är ett avundsjukt försök” till att uppnå vad de har gjort. Kriget tycker de redan har en solklar vinnare: de själva. Kapitalister på Spyken drivs av sju, enligt dem själva, sköna grabbar. De ser vägen till succé genom tankeväckande humor. Nästan dagligen laddas nya bilder upp på deras facebooksida, där, bland andra, Stefan Löfven är en solklar syndabock.

Kapitalisternas budskap är tydligt: Reson och eftertanke ska spridas! Motto: Välfärd bra, pengar bäst!

Kommunisterna på Katte drivs av fem utvalda ledare. Vad är deras mål?

– Vi vill uppmärksamma och driva marxismens ståtliga ideologi och vägleda Katedralskolans ungdomar. 

De anser sig vara 100% seriösa och tar sin vision och ideologi på liv och död. Stalin är idolen och främst på deras agenda står jämlikhet och rättvisa. Medan Kapitalister på Spyken mestadels för fram sina budskap på Facebook genom att dela bilder, använder Kommunisterna på Katte pennans makt med mer textmaterial. På deras sida kan man bland annat läsa en flera delar lång önskelista. Bland önskningarna finns sådant som att “satsa på den offentliga skolan – inga skattepengar till privata skolor” och “människovärde istället för marknadsvärde.” Kattekommunisternas favoritcitat uttalades av Stalin: “Människan är dum, självisk och lat.” Ju mer pengar som ges till staten, desto mindre utrymme för människans sattyg.

KatteKuriren målade upp följande scen för de två föreningarna och lät dem uttrycka hur de skulle ha agerat: 

Det var en gång några Spykistkapitalister och Kattekommunister som steg in samtidigt på McDonalds vid Lund Mårtenstorget… 

Kapitalisterna till Kommunisterna: Hade vi setts och de inte hade fegat iväg, så hade de fått en jävla uppläxning i ekonomi!
Kommunisterna till Kapitalisterna: “Donken” är en äcklig, smaklös och självisk kedja som endast är ute efter att tjäna pengar på andras fetma. Sådana platser skulle aldrig Kommunisterna på Katte besöka.

Främsta ändringen i svensk lag om Kapitalistspykisterna alt. Kattekommunisterna fick bestämma: 

– Det finns mycket att ändra på, men först och främst hade vi nog sett till att övervakning av medborgare liberaliserades. Annars hade nog lite ändringar av ekonomin eller invandringspolitik varit passande.

– Kommunisterna på Katte önskar många ändringar i lagen men främst vill vi ha jämlikhet och rättvisa. ALLA ska få lika mycket av kakan!

Facebooksidorna: Kapitalister på Spyken och Kommunisterna på Katte

KatteKuriren sökte även Populister på Polhem, vilka avböjde förfrågan om att ställa upp på intervju. 

Skribent: Julia Rehn

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *