Har du precis som många andra också skaffat dig ett extra svårt nyårslöfte att genomföra? Oftast har dessa ouppnåeliga löften en eller flera kopplingar till just träning och hälsa, med syftet att få en mer hälsosam livsstil och i slutändan bara må bra i allmänhet. Kanske är det en utmaning du burit på och som varje dag påminner dig om ditt misslyckande eller skapar onödig vardagsstress – som om man behövde mer stress liksom. Egentligen är det enda viktiga i ett sådant nyårslöfte att fokusen ligger på att må bra, för om det är vad man förväntar sig att få ut av all denna stress och press, så finns det en ljus utväg. 

I stället för att vara fastbunden till ett strikt schema som inte visar hänsyn till bra eller dåliga dagar, sena arbetstider eller upp- och nedgångar i ens personliga liv, så kan man läsa igenom KatteKurirens fem tips för ett bättre och jordnära nyårslöfte. 

  • Ha absolut inget schema som bestämmer på vilka dagar och vilka tider träningen ska ske. Du vet inte om det kommer att bli en tuff dag även utan träningen eller hur mycket läxor och arbete som väntar den dagen. I stället kan man planera ett program som bara säger hur många gånger du ska träna denna vecka och sen utföra dessa inplanerade, stressfria träningstillfällen när det passar.
  • Träna inte för att du måste och för att alla andra gör det. Träna för att Du känner för det och vill. Träna när det känns roligt och när du är sugen. Då blir det något att längta till och helt plötsligt förvandlas denna tidigare stress och press till något som du mår bra av och gör för att slippa all annan stress i vardagen. 
  • Använd träningen till att få ut allt det negativa som bekymrar dig. Alltså, anpassa träningen till ditt humör. Är man arg eller frustrerad – gå på ett boxpass, är man spänd eller ledsen kan en joggingrunda göra susen. På så sätt kommer den träning du gör alltid att kännas rätt och du kommer att må bättre efteråt och än en gång förvandlas träningen till något positivt.
  • I stället för att stressa över att du måste hinna med både fikan med vännerna och träningen, slå ihop det! Skippa fikan som ändå bara skulle innebära en massa sötsaker som drar dig längre ifrån ditt mål och träna tillsammans med kompisarna så att man kan sporra varandra och ändå umgås. Då kommer du inte bara spara tid, du kommer också hjälpa och inspirera andra till att komma igång. 
  • I fall det finns några spår av julgodiset och allt den onyttiga julmaten innebär, kasta det! Det börjar ändå bli väldigt gammalt och ta det nya året till att även förnya ditt kylskåp och skafferi. Om du gör det så lovar jag att det kommer att bli mycket lättare att äta nyttigare och att nå ditt mål och nyårslöfte, vad det än är. 

Heja dig!

Skribent: Louise Lundmark

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *