När Christian Ohlsson började på Katedralskolan i juni 1987 hade den (o)aspirerande ekonomen inga särskilt långsiktiga planer för framtiden, förutom att läsa på universitetet. Idag, 25 år senare, är han tillbaka på samma gymnasieskola som han själv en gång gick på, men nu som historie- och samhällskunskapslärare.

Trots att den sextonårige Christian Ohlsson egentligen inte hade något större intresse för ekonomi och matematik valde han att gå på just en sådan linje när det var dags att välja inriktning till gymnasiet. Ett felaktigt val, skulle det senare visa sig – ekonomlinjen passade inte honom överhuvudtaget och ambitionen var inte precis på topp. Under tre års tid gjorde han inte mycket annat under lektionerna än att sitta och småprata med sina klasskamrater eller skicka lappar. Trots det har han aldrig ångrat att han tog just den linjen:

– Ja, själva ekonomiaspekten var ju inte mycket att hurra för och nu i efterhand framstår det som ett utomordentligt knäppt val – jag var ganska dum i huvudet när jag var yngre – men klasskamraterna var verkligen trevliga.

Jag hade förväntat mig att jag skulle vara den enda läraren som gått på skolan förut, men istället så visade det sig att halva lärarkåren bestod av gamla elever!

Från början hade han faktiskt, trots sitt bristande intresse, planerat att utbilda sig till ekonom, men det dröjde inte länge förrän han insåg att det inte var någonting för honom. Christians nuvarande intresse dök dock inte upp förrän flera år senare. Han bestämde sig för att utbilda sig till lärare, och i slutet av 90-talet återvände han till skolan – nu i syfte att undervisa i historia och samhällskunskap. Förvånansvärt nog så var inte den forna Katteeleven den enda som kommit tillbaka: 

– Jag hade förväntat mig att jag skulle vara den enda läraren som gått på skolan förut, men istället så visade det sig att halva lärarkåren bestod av gamla elever!

Däremot tycker han inte att han har förändrats särskilt mycket sedan 80-talet. I själva verket påstår han att han ’’var precis lika liten och dryg då som han är nu’’.

När vi frågar honom om några särskilda lärarminnen säger han att de är för många för att han ska kunna räkna dem. Han har haft ’’många briljanta ungar genom åren, ungar så smarta att de har kunnat se rakt genom historiska problem och analysera dem till punkt och pricka.’’ Han passar också på att berätta om en rolig händelse då en före detta elev som numera sitter i riksdagen kom fram till honom och tackade honom för att han väckt hans intresse för politik.

Till sitt sjuttonåriga jag har han bara ett enda råd att ge:

– Skärp dig unge! Ta dig samman istället för att bara sitta och slösa bort ditt liv i en skolbänk i ett ekonomiklassrum.

Huruvida han har fått möjlighet att förmedla det budskapet till sina elever är oklart, då han inte undervisar några ekonomiklasser överhuvudtaget. En sak är dock säkert: med honom har man det aldrig helt tråkigt.

Intervju: Charlotte Enkvist
Skribent: Liv Danjoux

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *