De senaste dagarna har semlan hamnat i strålkastarljuset i sociala medier och på mataffärers erbjudandeblad. Trots det är det närmare en månad kvar till den traditionella fettisdagen, men det kanske finns en baktanke med brådmogenheten. En tolkning är att reklamen vill optimera njutandet under fastlagsdagen, genom att introducera semlans nya – och aningen speciella – släktingar. Varför inte byta ut originalsemlan till en semoothie eller semmelwrap? KatteKuriren hakar på trenden och guidar er till nya semmelsensationer!

Semmelwrap: Fjolårets snackis; med ett crèpesliknande utseende tog wrappen reformivriga svenskar med storm. Bakelsen innehåller samma mängd bröd som den traditionella versionen, men degen är tunt utkavlad. Semmelwrappen skapades på Tössebageriet i Stockholm, men vill du göra en egen finns receptet här

Korv-med-bröd-semla: Dagen efter introducerandet av semmelwrappen, skapade Ekmans konditori i Trollhättan ett eget bidrag till semmelsläktet. För den hungriga och sötsugna, men – i typisk studentanda – panka personen, kan du här slå ihop lunch och efterrätt. För 25 kronor får du en korv-med-bröd-semla med pikeringsgelé(ketchup) och vaniljkräm(senap).

Raw Food-semla: I Raw Food-köket är processade råvaror förbjudna och inga ingredienser får upphettas till mer än 47 grader celsius. Trots att konsistensen skiljer sig något ifrån originalets, är smakerna desamma med kardemumma, mandel och “grädde”. Denna semla är dessutom glutenfri. Recept HÄR!

Hetvägg: Semla äten in the old way! Här serveras semlan i en skål med varm mjölk.

Semoothie: Thimons Konditori och Bageri i Nässjö spår år 2016:s semmeltrend till semoothien. Med inspiration från Hetväggen, mixas semla och mjölk till en varm och trögflytande dryck. Ännu har semoothien en bit kvar till semmelwrappens popularitetsnivå, men hoppet är inte ute. Sugen på att prova? Din alldeles egna semoothie gör du enkelt hemma genom att mixa en semla med varm, skummad mjölk. Toppa med kanel och voilà!

Skribent: Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *