Mer än någon annan personal på skolan, träffar vi matpersonalen, som har den viktiga uppgiften att fodra alla hungriga katteelever. I Katedralskolans lunchkök är det alltid full fart, och under årens gång har personalen fått erfara borttappade grytlappar, tusentals elever och en tappad kantin med vitlökssås.

Ingrid Olsson är kökschef på Katedralskolan. Med ett alltid närvarande leende och en stark vilja att hjälpa till, driver hon köket med van hand. Liksom resten av personalen, valde Ingrid restaurangspåret på grund av dess närhet till matintresset och människor. Serviceyrket är ett jobb med nära kontakt med omgivningen. 

 Personalen i Kattes matsal
Personalen i Kattes matsal

“Det bästa med jobbet är när eleverna är nöjda och glada” menar personalen. Under årens gång har de fått erfara en del missöden, som den gången då man blev av med grytlapparna och de tillslut hittades på ställningen i ugnen. Lika komiskt var det då en 9-liters kantin med vitlökssås tappades i golvet, eller då man råkade välta en hel tallriksdispenser. Jobbet har en hel del skratt att bjuda på, men också stress, och det värsta är enligt matpersonalen när eleverna struntar i att plocka undan efter sig, vilket blir onödigt extraarbete. 

Dagligen lagas ris, potatis, matvete och bulgur från grunden, medan man till vissa andra rätter tar hjälp av halvfabrikat. Detta gäller framför allt exempelvis köttbullar, malda biffar och panerad fisk. Många rätter lagas däremot från grunden och då i Järnåkraskolans kök i Lund. Av alla rätter som lagas är ärtsoppa den som det går åt minst av när den serveras, alltså ingen favoriträtt bland katteeleverna.

Personalen bakom skolmaten fortsätter dagligen sitt imponerande arbete, för att mätta skolans elever. Med tanke på vilket hårt arbete det faktiskt innebär är det svårt att inte utbrista “Tack för maten!”.

Skribent: Julia Rehn feat. Emma Madholm

Extra eloge ges för salladsbuffén, som bjuder på ett gott och varierat urval av grönsaker och rotfrukter. Allt som oftast hittas nya smakrika salladskombinationer som lätt fyller såväl ens tallrik som vitaminbehov!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *