I helgen blev Axel Hallberg invald till Grön Ungdoms riksstyrelse. Innan dess fick Kattekuriren chansen att intervjua honom om hans politiska bana och hans vision för Grön Ungdom. Nedan är intervjun.

 

Varför är det vi intervjuar dig egentligen, om du får säga det själv?

Grön ungdom har sitt riksårsmöte, sitt stora årsmöte, om tre veckor ungefär (12-14 Februari) och jag kandiderar till att få sitta i förbundsstyrelsen som består av nio personer plus två språkrör som då är styrelsen för organisationen i hela landet. Jag kan ju också säga det att Grön Ungdom alltså är miljöpartiets ungdomsförbund och vi har sju-åttatusen medlemmar. 

Och vad gör den här styrelsen, vad är det för uppdrag du kommer ta dig an?

Det finns egentligen tre delar. Dels finns det den helt organisatoriska delen, alltså hur vår organisation är uppbyggd och hur våra stadgar ser ut, hur våra region- och lokalavdelningar fungerar, ganska mycket sådant, men sedan finns det också ett politiskt ansvar. Varje person som sitter i förbundsstyrelsen har ett politiskt område; precis som i partierna. Det finns en miljöpolitisk talesman, en ekonomiskpolitisk talesperson, sedan är det också strategiska frågor, kommunikation, ta fram kampanjer och så vidare. Det är ganska mycket olika saker.

Har du tänkt dig något speciellt av dessa uppdrag?

Rent politiskt vill jag ju syssla med miljö- och klimat-politik av något slag, men det tror jag också att man kan göra på olika sätt, man kan göra det även om man sysslar med ekonomisk politik eller trafikpolitik etc. Det är vad jag är mest sugen på där. Sedan tror jag att ett annat perspektiv som kommer vara väldigt viktigt det här året kommer att vara att Grön Ungdom ska vara med och påverka politiken också i kommuner och landsting. Det är ju ganska duktiga politiker som på riksdagsnivå gör utspel om de stora frågorna men sedan tror jag också att vi kan vara med och påverka i kommunerna som vi har gjort till exempel i Lund. Det skulle jag vilja jobba med och det tycker jag är viktigt.

Man märker att du har ett väldigt stor politiskt intresse. Var kommer det ifrån? Hur började du din politiska bana?

Det kom väl egentligen från valet 2010 att jag intresserade mig och det var väl aldrig miljöfrågorna, det var mer när jag varit med i Grön Ungdom ett tag och började förstå dem, utan det var antirasism som var min ingång i politiken. 2010 handlade mycket om det och kommande år kommer väl handla mycket om det. Det var den absolut första kontakten med politik.

Hur gick det därifrån?

Sen gick jag med i Grön Ungdom. Jag hade ett speciellt moment som blev avgörande, det var när Sverigedemokraterna gick om Miljöpartiet i opinionerna. Numer är det väl rätt uppenbart att de är större än miljöpartiet men det var det ju inte då utan när de gick om miljöpartiet gick jag med i Grön Ungdom. Sedan tog det rätt lång tid, jag var med i något år, gjorde inte så mycket, tyckte det var lite läskigt att gå på det första mötet. Jag gick med Grön Ungdom i Malmös Prideparad sommaren för två år sedan. Sedan lärde jag känna lite personer i Grön Ungdom. Under våren 2014 innan valet blev jag invald i Grön Ungdom Syds styrelse, för Skåne och Blekinge, där jag fortfarande sitter. Sedan dess har jag varit engagerad på lite olika sätt. 

Vad är det du gör då, i din politiska aktivism?

Just nu är jag språkrör för Grön Ungdom Syd som jag då blev invald i styrelsen till för två år sedan och det har handlat ganska mycket om regional politik och lokal politik i de här kommunerna i Skåne och Blekinge. Det handlar mycket om att skriva artiklar och göra utspel, så politiskt handlar det mycket om det. Vi träffar också politiker, gröna kommunalråd runt om i Skåne, nu när invandringsfrågan och flyktingkrisen har varit het. Sedan är det såklart mycket organisatoriskt, träffa och utbilda medlemmar, åka runt i våra lokalavdelningar och så.

Så mycket möten alltså.

Det låter ju jättekul med massa möten.

Just det.

Så varför vill du vara med i just den här förbundsstyrelsen, gå på fler möten?

Det kommer definitivt bli fler möten, jag tycker att det är väldigt roligt men jag tror också att det börjar hända något i Grön Ungdom och ska man kandidera till ett sådant här uppdrag ska man också ha något att komma med, man ska någon slags vision, och det händer ganska mycket i Grön Ungdom nu. Vår roll har förändrats. Miljöpartiet har gått från att vara ett oppositionsparti med ett rätt skrikigt ungdomsförbund; som man kan vara i opposition, och som egentligen alla ungdomsförbund är när de är i opposition, till att ha en helt ny roll. Speciellt Miljöpartiet som nu har svårt att hantera regeringsställningen på vissa sätt, det är ju vissa frågor som är svåra att gå med på, men också Grön Ungdom. Hur ska vi hantera det, hur ska vi fortsätta växa?

Det är en stor utmaning. Den andra stora utmaningen är: hur fortsätter vi att växa, hur får vi folk att förstå vår politik och tycka den är bra? Men också, hur kan vi påverka mer? Där tror jag att det som jag har försökt göra i Lund, vara ute och gjort lite utspel och försökt påverka politiken i Lund, det tror jag att vi kan göra lite mer av i andra delar av landet. 

Så du hoppas ta med lite lösningar till de svåra frågorna?

Ja, jag hoppas att fler lokalavdelningar, eller snarare kommunavdelningar av Grön Ungdom ska bli mer politiska. Jag tror det viktigaste i det är att börja skriva debattartiklar och göra utspel som jag och andra har försökt göra i Lund. Där är det svåra att hitta frågor. I Lund har vi ju några frågor som alltid är heta: spårvägen och kanske EU-migranterna också. Jag tror det är jätteviktigt att man från nationellt håll kan ge inspiration i vilka frågor man kan engagera sig i och hur man kan göra det. Den kommunpolitiska arenan är ju rätt svårnavigerad. Jag hoppas nu kunna dela med mig av de erfarenheter jag har till styrelsen.

Vad skulle du då säga till de som har ett någorlunda politiskt intresse och kanske skulle vilja bli mer aktiva?

Gå på ett möte skulle jag vilja säga. Prata med någon i ett ungdomspolitiskt förbund som du är intresserad av; det kan vara Grön Ungdom och det kan vara något annat. Många har möten för nya medlemmar. Sitt med och diskutera. Det krävs inte så mycket kunskap, det tror jag är ganska viktigt att komma ihåg, det krävs inte stora kunskaper om ekonomiska frågor, ideologi eller så. Man kan komma med och bara diskutera, sitta med och så utan något stort bagage. Bara testa. Det gjorde jag och det har jag aldrig ångrat. 

Då avslutar jag nog här. Är det något du vill säga till våra läsare?

Inget speciellt, utöver att jag tycker att alla ska engagera sig politiskt på vilket sätt de än vill. Skriva ett blogginlägg, skriva en krönika, gå med i ett ungdomsförbund, gå med i någon annan organisation. Vad som helst. Engagera sig för det man tror på, försöka göra skillnad. Det är väldigt roligt och väldigt nyttigt.

 

(Vill man börja skriva debattartiklar är Kattekuriren en bra plats att börja)

 

 

Intervju skriven och genomförd av Axel Hellbom Almström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *