När satt du senast och grubblade över framtiden? Antagligen insåg du att det finns en hel mängd vägar att gå, och besluten som känns så livsavgörande blir allt svårare. Men samtidigt skulle du nog inte vilja att någon annan bestämde hur din framtid ska se ut. Att ohindrat kunna fatta beslut ger oss en känsla av frihet och det är svårt att då inte tvinga oss själva att välja det bästa alternativet, med tanke på att vi blivit tilldelade denna frihet.

Som högstadieelev var jag likt många andra fixerad vid att få bra betyg och eftersom det var för obehagligt att släppa taget om kontrollen. Problemet var bara att den ”kontroll” jag kände inte var verklig. Att jag låg sömnlös och oroade mig för hur det senaste provet hade gått fick inte resultatet att bli bättre. Det ledde bara till att jag stressade i onödan. I efterhand kan jag tänka tillbaka på min högstadietid och konstatera att jag kunde ha uppnått exakt samma resultat även om jag hade tagit det lugnt, och dessutom varit lyckligare på köpet. I framtiden kommer jag antagligen tänka tillbaka på samma sätt när det gäller gymnasietiden. Jag menar inte att vi ska sluta bry oss om skolan, men däremot är det dags att vi en gång för alla inser att oron bara får oss att prestera sämre och i värsta fall bli sjuka, eftersom vi stressar sönder.

Vi vill bestämma vår egen framtid in i minsta detalj och vi har alla möjligheter till att göra det. Men trots dessa förutsättningar för att tillfredsställa oss själva med det vi vill ha, verkar världen inte bli lyckligare. Allt ansvar som ligger på våra axlar blir pressande för många. Dessutom läggs all fokus ofta på att fundera över vem vi är och vad vi vill ha. ”Att hitta sig själv” blir att förverkliga oss själva med saker som vi tror att vi behöver, och i slutändan vet vi innerst inne att sakerna inte gör oss lyckligare. 

Det som komma skall går inte att förutse, och i slutändan ställs vi inför två val: att gå och oroa oss och göra allt för att ha kontroll eller att helt enkelt ta dagen som den kommer. Ifall vi väljer att släppa lite på kontrollen kommer livet bli exakt likadant, fast utan all oro som tynger ner oss. Vi tror att ett provresultat kan ha gått lite bättre om vi går och oroar oss, men i själva verket finns det inget vi kan göra åt det i efterhand. Vi blir allra lyckligast om vi vågar släppa taget om det som inte går att ändra på.

Du är redan bra precis som du är, oavsett vad du uppnår eller vilka saker du har. Du behöver inte planera en unik, häftig framtid för dig själv för att bli lycklig. Fixeringen vid att ha kontroll ger en falsk och ohälsosam trygghet och vi mår allra bäst av att bara släppa taget. Låt livet överraska dig istället!

Skribent: Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *