Idag hade jag som vanligt fullspäckat med lektioner, från åtta på morgonen fram till halv fyra. Men som naturelev får jag samtidigt vara beredd på att dagarna blir tuffa och denna text kommer inte att tillägnas mina klagomål på hur mycket jag har i skolan. Däremot kunde jag inte låta bli att reagera när allt fler politiker börjar skylla de dåliga resultaten i skolan på att dagens elever är lata, och att det är huvudorsaken till att de sitter med mobilen på lektionerna och är ofokuserade.

Jag skulle snarare vilja påstå att det är onaturligt för en människa att kunna sitta ner och lyssna i timmar i sträck utan paus. Det märker jag själv ofta. I början av lektionen sitter alla koncentrerat och lyssnar, medan många en timme senare har flyttat sitt fokus till mobilen, att göra läxor i andra ämnen och att prata med varandra. Och jag vet själv att detta inte är för att vara otrevlig. Även om gymnasiet är på en helt annan nivå än grundskolan så behöver hjärnan fortfarande hinna vila och bearbeta all information, innan den kan gå vidare. Även om man förbjuder mobiltelefonerna i klassrummet så kommer hjärnan fortfarande att vara lika ofokuserad och antagligen hålla på med något annat.

Det är nästintill omöjligt att sitta ner under alla långa 90-minuters-lektioner, då läraren står framför tavlan och pratar oavbrutet. Efter ett tag får hjärnan nog och kroppen tröttnar på att sitta stilla. Då är det svårt att inte göra något annat. För det första är det svårt att uppmärksamma allt som sägs och för det andra blir allt som är ett avbrott från de långdragna genomgångarna desto attraktivare. Många studier visar att en hjärna klarar av att intensivt koncentrera sig på något i ca 45-60 minuter, därefter behöver den vila några minuter för att kunna bearbeta all information och få upp blodcirkulationen genom att t.ex. röra sig lite smått. Istället för att hålla eleverna sittande i 90 minuter i sträck flera gånger om dagen vore det bättre om man gav en kort paus i mitten av de längre lektionerna – det behöver inte ens handla om mer än fem minuter.

Jag påstår inte att det är okej att sitta med mobilen. Det är ett stort problem att folk inte kan respektera sin lärare genom att visa uppmärksamhet. Men samtidigt är vi inte mer än människor och vi måste ta hänsyn till våra förutsättningar. Ifall du är en lärare som märker att eleverna inte koncentrerar sig på lektionerna: testa att ge dem en kort paus efter 45-60 minuter. För många elever handlar telefonanvändandet inte om att de inte klarar av att bruka allvar och visa respekt, utan att de i grunden bara är människor.

 

Skribent: Emma Madholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *