Var källkritisk! Hur många gånger har vi inte hört det utbristas i lektionssalarna? Var källkritisk, för allt du läser stämmer inte. Rätt som det är fås något om bakfoten på grund av faktafel eller synbart oskyldiga stavfel. Humorsidor som skyltat.se, tjuvlyssnat.se, tjuvtittat.se och avigsidan.se växer i samma rasande takt som antalet grammatiska felskrivningar i samhället. Oftast stannar felen på humornivå, men ibland blir konsekvenserna värre. Så blev det efter en otydlig formulering av tidningen Expressen i helgen. 

I Expressens artikel ”Så ändras svenska nationalsången i SVT” skrevs det felaktigt att Melodifestivalens programledare under kvällens kommande program skulle sjunga nationalsången översatt på hebreiska och arabiska. Även om många reaktioner var positiva, stack flera vredgade läsare upp sina huvuden och påstod att multikultiremixen var ett kränkande skämt mot ”svenskheten”. Senare förtydligade programledaren Gina Dirawi på sin twitter att så inte var fallet. En remix av Sveriges nationalsång och multikulturella folkvisor skulle framföras, men utan någon översättning av nationalhymnen. Som Expressens Anders Nunstedt skrev dagen efter: ”/../det var ju inte som att SVT brände den svenska flaggan. De placerade den snarare inom guldram.” Men bollen var redan satt i rullning. Uppeggade privatpersoner och mångfaldskritiska politiker lystrade inte även efter faktafelet hade korrigerats. De hade fått ett tydligt bevis på nedbrytningen av svenska nationen och därmed var det så. 

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson skrev till exempel på Facebook om SVT:s kränkning av Sverige. Vidare diskuterade han huruvida det egentligen var Sveriges nuvarande regering som låg bakom händelsen. Rösta på SD och ni slipper liknande smutskastande av Sverige, var kort sagt Karlssons budskap. 

Värst var kommentarsfälten på Facebook. När Expressens artikel delades, spreds den som en löpeld. Därför tog det inte lång tid förrän facebookanvändare tillsammans med reguljära Expressenläsare tog felskrivningen som ett faktum. Dödshot och förolämpningar haglade mot SVT i allmänhet och Gina Dirawi och Sarah Dawn Finer i synnerhet. Påståendet att Sveriges television sänkt svenska nationens anseende formulerades med mindre anständiga ord över nätet.

Nu är däremot problemet att något kränkande inte alls förekommit. Trots det tog det tid innan felskrivningen verkligen förstods vara fel. Summan av kardemmumman: även de källor som tros vara fullt pålitliga, till exempel toppolitikers ord, kan vara felaktiga. 

Reaktionerna efter Expressens artikel är ett tydligt exempel på vikten av källkritik. Därför ber jag er att ta efter skolans uppmaning både under studietiden och senare i livet: var källkritiska!

Skribent: Julia Rehn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *