Prov på tisdag, en viktig tävling i helgen och så borde man ta de där lektionerna på trafikskolan. Ja, livet kan vara stressigt. Så vad kan man göra för att hantera stressen? Kattekuriren testade att meditera.

 

Mindfulness och meditationsövningar har på senare år blivit ett allt vanligare inslag och på stora företag som Google och Apple har man särskilda meditationsrum för personalen. Det finns numera många böcker om mindfulness och meditation och appar som erbjuder meditationsövningar av olika typ och längd.

 

Kattekuriren provade två meditationsappar: Mindfulnessappen och Headspace.

 

Mindfullnessappen kostar 20 kronor i Appstore och har guidade meditationer på svenska. Man kan välja olika längd på guidade meditationer mellan tre och 30 minuter och även göra en övning som kallas för “kroppsscanning” där man ska tänka/känna sig igenom olika kroppsdelar. Man kan också ställa in egen längd på tyst meditation där klockor anger när man har mediterat klart. Appen registrerar hur man har mediterat så att man kan hålla koll på det. Det är en rätt så enkel app, man kommer snabbt in i mediterandet. Billig, bra och lätt att använda.

 

Headspace har ett annorlunda upplägg. Det är egentligen en hemsida eller community där man registrerar sig och sedan får tillgång till en stor uppsättning meditationspaket som består av mellan tio och 30 meditationer. En introduktionsserie med tio meditationer som är tio minuter långa,”take ten”, är gratis men sedan kostar ett medlemskap som beskrivs som ett “gym membership for the mind” ca 13 dollar/månad.

 

Headspace är mycket dyrare än Mindfulnessappen men har väldigt mycket mer innehåll. Grafiken är snygg, det finns massor av extramaterial som till exempel animationer om hur meditation fungerar och en utförlig avdelning om forskning. Man får tillgång till statistik och en kul sak är att appen visar hur många som “headspace-ar” just nu. Alla meditationer är på engelska och inlästa av den tidigare buddhistmunken Andy Puddicombe. (se hans Ted Talk här).

 

Hur är det då att meditera? Förvånansvärt ansträngande. Man blir väldigt snabbt medveten om hur många tankar som trängs i huvudet – och att det där med att tömma huvudet på tankar faktiskt är helt omöjligt. Tio minuter kan vara en väldigt lång tid. Dessutom har det aldrig kliat så mycket på stortån som när man ska sitta helt stilla och fokusera på andningen… Men när man har gjort det några gånger kommer man in i det. Det blir ganska avkopplande när man väl lär sig att inte bry sig så mycket om alla tankar som far runt i huvudet.

 

Meditation ska enligt forskning hjälpa mot stress och oro samt förbättra sömn och koncentrationsförmåga. De få gånger Kattekuriren testat märktes inte så väldigt stora förändringar. Första gångerna blev man nästan mer stressad. Sen blev det dock enklare och förmodligen blir det mer och mer effektivt ju fler gånger man mediterar.

 

Andy på Headspace lovar att man ska märka effekter efter de tio första dagarna, så om du vill testa hur det är för dig kan du börja med att testa “take ten”.

Skribent: Axel

Länkar:

 

Andy Puddicombes Ted Talk: https://youtu.be/qzR62JJCMBQ

Headspace, “take ten”: https://www.headspace.co 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *