“Sorry, men jag har tyvärr inte tid att ses idag, har träning med Revyn tidigt imorgon. Kan vi ta intervjun över telefon istället?” 

När jag för ett och ett halvt år sedan plötsligt fick en ansökan till skådisgruppen i min hand var det inte ett självklart val för mig att gå med. Jag fyllde i ansökan, men i slutändan lämnade jag inte in den. För Esther Stroem däremot, var det ingen tvekan om saken. 

Detta är en kort intervju med den ambitiösa skådisen. 

Först och främst, hur är det att vara förstaårselev i Katterevyn?

Det är fantastiskt att se hur de äldre ”revyarna” behandlar de nya som om de alltid varit en del av gänget. Det får en verkligen att känna sig välkommen. Sen är det såklart mycket lättare att komma in i umgänget i skolan, då det är helt annat sätt att lära känna människor, särskilt i andra årskurser. Alla olika åldrar är ju blandade och man umgås även med alla olika grupper i Revyn. 

Det är hur roligt som helst att få ta del av en uppsättning; man kommer närmare varandra när man tillsammans skapar något stort som man sedan ska visa upp för så många människor. Vi måste verkligen känna oss bekväma med varandra.

Upplever du att det är stressigt att hantera både Revyn och skolarbete, särskilt nu i ettan när man vänjer sig vid en ny skolmiljö?

Jag tror det beror mycket på vilken grupp man tillhör i Revyn. Jag som är med i Skådisgruppen kan tycka att det är jättestressigt, särskilt nu när det är några veckor kvar till premiären då jag har så mycket att öva in. 

Man måste både ta itu med plugget, men sen har man även detta på sidan som är minst lika viktigt för mig. Så ja, det är klart jag kan känna mig rätt stressad ibland, men i och med att Revyn är så roligt, förknippar jag stressen med glädje. Det är helt enkelt värt det för mig. Men det krävs verkligen att man planerar rätt!

Men du verkar ha klarat av stressen bra tycker jag!

Ja, jag klarar mig! Det är ingen direkt utmaning egentligen – för mig är det som en extra, rolig aktivitet. Det är vad man gör det till helt enkelt!

Som jag har förstått det har ni träningsdagar två gånger i veckan. Hur kan en sådan dag se ut?

Ja, precis! Vi i Skådisgruppen brukar ofta göra många uppvärmningsövningar och roliga lekar, just eftersom vi, som sagt, måste känna oss så bekväma med varandra. Vi ska våga bjuda på oss själva, så vi spenderar mycket tid på att göra teaterövningar som förbereder oss för själva spexet. 

Såklart går även mycket tid åt till att skriva manus och låtar. Det är väldigt roligt att vi gör så mycket tillsammans; vi sitter nästan alltid i en stor grupp och bygger upp roliga scener eller låtar. 

Hur lång är en träningsdag förresten?

På onsdagar brukar vi öva från 16-19, på söndagar 11-16. Det låter kanske mycket, men det är rätt skönt ändå för man får ju väldigt mycket gjort.

Du har förresten tidigare spelat i musikaler och har såklart erfarenhet av arbetet bakom föreställningarna. Kände du igen dig i Katterevyns arbetsmiljö?

Jag kan definitivt se vissa likheter; det handlar exempelvis alltid om repetition, att man verkligen måste nöta in manuset och alla rörelser. Detta är dock första gången jag har repliker, så det innebär att arbetsmiljön ändrats aningen från de tidigare föreställningarna jag varit med i. I musikalerna sjöng jag och dansade mycket, och förmedlade mina känslor på dessa sätt. Nu måste jag uttrycka i ord vad min karaktär vill förmedla och det bidrar såklart till andra övningar. Dessutom använde jag myggor (små mikrofoner) i musikalerna. I spexet har vi ingenting, och därför måste vi öva på att prata högt och tydligt för att verkligen nå ut till publiken. 

Men de musikaler jag varit med i tidigare har dock gjort att jag känner mig mer säker på scenen, vilket är en liten trygghet bland all nervositet – just att jag har klarat av att stå på scenen innan. Det är inte så märkvärdigt egentligen!

Slutligen, varför tycker du att man borde gå och kolla på Katterevyn? 😉

Ja du, det är en otroligt rolig upplevelse helt enkelt. Att få se hur en grupp bestående av 165 gymnasieelever kan åstadkomma en hej pjäs på egen hand är rätt coolt. Man kan inte missa att se resultatet av detta fem-månaders arbete! 
Sen får man sig verkligen ett gott skratt, det kan jag lova. Alla spex är ju väldigt komiska, och detta är inget undantag!

_________________________________________________________________________________

Ja, jag kommer i alla fall definitivt gå och kolla på Esther Stroem i Katterevyn 2016. 

Skribent: Amelie Rosenlöf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *