Katterevyn har hjälpt mig förstå ledarskap, bli mer självsäker men också lärt mig samarbeta med helt nya människor”- Allan Zhao

Trummorna slår och strålkastarljusen dansar på scen. Bara några få dagar kvarstår tills världens bästa spex ”Jordens undergång eller en smått kylig angelägenhet av strålande karaktär” har premiär. Man kan drömma sig bort till den varma salongen på Lunds Stadsteater där hundratals rytmiskt klappande händer dånar tillsammans med spexarnas jublande sång. Vi känner till en av arrangemangets grundpelare och det är vår revygeneral, Allan Zhao, 18 år, Lommabo och sisteårselev på det ambitiösa IB-programmet.

 Revygeneralen inför premiären om två dagar
Revygeneralen inför premiären om två dagar

Man får undra hur detta enorma projekt ens blev verklighet – en helt elevstyrd organisation med hela 160 medlemmar. Själva generalen tycker att det är något häpnadsväckande: ”Jag har aldrig träffat på något liknande innan jag kom till Katte. Vi är inte professionella. Man tror inte att det borde gå men ändå händer det varje år” berättar Allan Zhao.

De gör ett utomordentligt jobb varje år. Generalen hävdar att det är på grund av allas arbetsglädje och starka vilja att lyckas. Föreningen startades så långt tillbaka som 1945 av bland annat Max von Sydow, en senare världskänd filmregissör. Katterevyn skapar starka band mellan elever, främjar kreativitet och hårt arbete. Allan Zhao beskriver sin tidigare erfarenhet som bandledare som upplyftande när alla medlemmarna fick beröm för deras lyckade genomförande.

Det är en komplicerad process som genomförs varje år till revyns skapande. Först formar manusgruppen en utgångspunkt för en idé som sedan diskuteras med ledarna från rekvisita, designgruppen och bandet för att bestämmas om det går att genomföra. Ledarna senare övervakar arbetet i sina egna grupper. Generalens uppgift är att se till att allting går som det ska men också samarbeta med skolan, kommunen och andra organisationer. Allan Zhao berättar att en general ska ”kunna ta svåra beslut, vara någon som andra lyssnar på och som prioriterar katterevyn”. Han erkänner också att hans svåraste plikt är att skilja mellan vänskapsförhållanden och arbetsförhållanden: ”Den ena relationen ska inte påverka den andra” påpekar revygeneralen.

Allan Zhao markerar att katterevyn är beviset av att man kommer långt med vilja och borde inspirera andra föreningar att skapas. När han blir tillfrågad om sina mål för årets revy svarar han:

”Att vara bäst men också att ha väldigt kul!”

Skriven av The BlackKatt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *