Foto från Katedralskolans facebooksida
Foto från Katedralskolans facebooksida

Carl Fredrik Behmer, sistaårselev på Kattes internationella linje och ny medlem i Sveriges Kemilandslag. KatteKuriren bestämde sig för att se efter vem denna person är, han som med ett leende på läpparna och siktet högt har kvalat in till landslaget. Vem är du, Carl?

“Jag heter då Carl Fredrik Behmer, brukar gå under smeknamnet Calle. Jag läser sisa året på IB-programmet där jag hoppade rakt in i tvåan efter ha bott en kortare tid i Kalifornien och Luxembourg, 1 år på vardera ställe. Utöver skolan spelar jag golf och tennis samt är till viss del politisk aktiv.”

Calle blev efter deltävlingar och en final antagen till landslaget i kemi. Senare i år kommer han – tillsammans med tre andra elever från Malmö, Uppsala respektive Jönköping – delta i den nordiska kemiolympiaden i Köpenhamn. Därefter bär det av till Georgien för den internationella finalen. Proven består i grunden av både teoretiska och laborativa uppgifter.

 “Frågorna liknade ett helt vanligt kemiprov, men på en väldigt mycket högre nivå.” förklarar Calle. “Det kunde vara att lösa jämviktssystem med 6 olika okända koncentrationer som kunde formuleras med respekt till varandra. I den praktiska dekan skulle vi bland annat ta reda på kopparhalten i en krona och ju mer korrekt svar man fick desto högre poäng tilldelades.”

Hur blir man då landslagskemist? Heter man Carl Fredrik Behmer räcker det med att skumma igenom några övningsuppgifter. Att ta sig igenom två år av intensiva studier på programmet International Baccalaureate med tillhörande slutexamens, hjälper nog också. Ambitioner får inte heller glömmas och sådana har Calle definitivt.

 “Jag har blivit preliminärt antagen till att plugga kemiteknik på ett universitet som heter Imperial College och ligger i London där jag kommer börja till hösten, förutsatt att jag sätter tillräckligt höga betyg på mina examens som jag nu ska skriva. Efter det hoppas jag att på något sätt jobba inom den kemiska industrin, antingen med energi eller läkemedel.” 

KatteKuriren önskar Calle stort lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *