”..och han hade filmat en tiggare genom ett skyltfönster, när tiggaren spelade Candy Crush under filten!” Skratt hörs runt middagsbordet, orsakade av den lustiga bilden av en fattig som nog bara ljuger om sin ekonomi, eftersom han har en smartphone med Candy Crush på. Från mitt hörn av bordet ekar bara mina egna chockade, stormande tankar. Här sitter vi i värme och hemtrevnad och de andra skämtar på en utsatt människas bekostnad, utan att tänka en runda till. Där ute någonstans fryser en människa, vars enda dyrbara ägodel kanske är just en bra telefon för att lyckas prata med sin familj långt borta. Där ute plågas någon av oro över om familjen hemmavid mår bra. Finns det humor i det? 

Bilden på en EU-migrant med telefon och kopp framför sig, spred sig viralt för ett tag sedan. Självaste utspelet har en gnutta pikant humor beroende på hur man tolkar bilden. Relatera den till vilken arbetare som helst som lite halvhjärtat fördriver tiden under sin arbetsdag, så urskiljs komik. För två år sedan erkände till exempel brittiska parlamentsledamoten Nigel Mills att han spenderat sin tid under ett möte med pensionskommitten med 2.5 timmars spelande av Candy Crush. Efterverkan blev med all rätt skämtsamma rubriker och även roande kommentarer till och från Mills. Däremot om du slänger ett öga på kommentarerna till tiggarens spelande, så hittar du hotfulla förolämpningar och ifrågasättanden kring huruvida en ”fattig” kan ha råd med mobil. Gräv lite djupare, vänner.

De facto är att dagens samhälle nästintill kräver av människor att ha en telefon tillhanda. Genom att äga en smartphone kan du kontakta medmänniskor, se väderprognoser, få viktiga nyheter och kommunicera via översättningsappar. Därför är undran kring huruvida någon med mycket lite pengar ändå kan äga en mobil rätt lätt att besvara. Förutom mat och vatten, är mobilen en av ens främsta och mest prioriterade tillgångar idag. Alltså, för den mest utsatta, är mobilen en underlättande hjälp i vardagen. Att mobilen dessutom öppnar upp för en värld som kanske kan skänka lite munterhet i mitten av misär och hat är fantastiskt och inte en inkörsport för ännu mer hat beklätt i humor. 

I dag skämtas det ofta och utan eftertanke. En bild på en drunknad pojke vid Medelhavets rand blir till en satirbild, gaskammare alias källare för massavrättningar förvandlas till vitsars kulmen och nu; en utsatt person blir hånad för kanske den enda underhållning som en har tillgänglig. Sällan ställer vi oss frågan om det är ett värdigt skämt. 

Ett skämt, enligt Svenska Akademiens Ordbok (SAOB), ”avser att roa andra”. Vilka andra är det då vi talar om? Är det den utsatta eller den främlingsfientliga som ska roas? Vi är alla olika, men för att ett skämt ska vara något roande, bör dess främsta verkan vara att uppfylla verkan som glädjande underhållning hos majoriteten av människor. Då kommer vi i för sig till nästa frågeställning; är majoriteten hela världens befolkning, Sveriges befolkning eller middagsbordets gäster?

”Allt måste gå att skämta om!” är ett vanligt uttryck i länder med yttrandefrihet. Min undran är: till vilket pris?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *