Svarsartikel till “Bryter modetraditioner för samhällsförändring” (http://www.svt.se/kultur/bryter-modetraditioner-for-samhallsforandring).

Iman Aldebes senaste klädkollektion handlar om att tänja på gränserna som finns i det arabiska samhället. Kvinnorna ska vanligtvis alltid ha heltäckande svartfärgade kläder och ha huvudbonad. Männen ska bära vitt. I Aldebes kollektion är rollerna omvända. Till männen designas en huvudbonad som inspireras av den turkiska fezen. De får dessutom en vit t-tröja som liknar den design som redan är norm i samhället. Kvinnorna får en kollektion i vitt vilket inte alls följer traditionerna. 

Man kan då undra hur detta kommer påverka det arabiska samhället. Kommer det bli uppror eller kommer de nya vita plaggen accepteras på samma sätt som de svarta? Det är mycket svårt att veta eftersom Saudiarabien använder sharialag som lagsystem. Detta har stark förbindelse med konservativ islam, vilket innebär regler för modet. Kvinnor måste bära slöja och inte framträda sexuellt på något sätt. Aldebes kollektion är därför traditionsbrytande men inte lagbrytande. Det är antagligen orsaken till att de kvinnliga plaggen inte är annorlunda i form utan i färg. Man kan undra vad som skulle hänt om Aldebe hade släppt en bikinikollektion istället. I vilket fall som helst så är Iman minst sagt begränsad av samhällets lagar. Det finns en anledning varför hon inte har möjlighet att göra plagg med färgglada mönster eller något som visar mer hud än ansiktet och händerna på kvinnor. Samt att kalla produktionen av ett vitt heltäckande plagg “helt emot traditionerna”. Kanske får det arabiska samhället spel när de ser en kvinna i vit klädsel istället för svart, vilket visar att även små förändringar i modenormen kan påverka samhället, även negativt.

I Sverige har vi också traditionell klädsel till många sammanhang. Frågan är om det hade varit lika kontroversiellt att bryta tradition i Sverige. Ett exempel skulle kunna vara att ha på sig något annat än frack på gymnasiebalen. När jag fotograferade Spykens bal i våras såg jag flera “traditionsbrytare”, bland annat en kille som bar vit kostym istället för det traditionella. Visst går det att jämföra, men det är inte samma sak. Kanske skulle den killen i vit kostyms traditionsbrytande vara mer radikalt för 100 år sedan, men killen som bar den skulle antagligen inte fått mer än några sneglande blickar mot sig. Alltså påverkar inte modet samhället negativt på samma sätt som en ändring i det saudiarabiska modet gör. Visst finns det individer som blir upprörda över traditionsbrytande i Sverige men det är högst tveksamt att dessa individer skulle göra något i jämförelse med hur uppretade individer i Saudiarabien reagerar. 

En bättre jämförelse är kristendomen mot islam. För länge sedan var det förbjudet inom kristendomen att bära kläder gjorda av olika material, till exempel lin och ull. Detta är en religös regel som liknar de regler som finns i nutida Saudiarabien. Nu är den regeln borttagen, antagligen på grund av att det är praktiskt att kunna blanda material när man producerar kläder. Modet var dock också en orsak. Det blir oändligt lättare att göra kläder unika och mer intressanta när man får möjligheten att blanda material. På det sättet har mode påverkat ett samhälle likt det arabiska. Kanske blir Saudiarabiens traditioner mindre hårda när de upptäcker att det är snyggt att klä sig i färgglada plagg som kanske till och med visar fotlederna.

Skribent: Anonym elev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *