För att en människa i dagens samhälle ska kunna vara nöjd med sig själv förväntas hen vara framgångsrik och innehava en viss förmögenhet som hen själv ligger till grund för. Redan från ett tidigt stadium i våra liv har vi blivit inpräglade med det faktum att pengar är lika med lycka. Genom barnböcker om prinsessor och prinsar till historier om den amerikanska drömmen till biografier om succéfyllda affärsmän, har vi skapat oss en befintlighet där ett överflöd av pengar anses vara den främsta strävan i en individs liv.

I dagsläget är Sverige ett av det rikaste och mest välfungerande samhällena i världen. Vår välfärd är givmild och rättsväsendet och polisen är lyhörd och visar rättvishet mot den enskilde medborgaren. Det nuvarande vårdsystemet är en offentlig institution som visar förtroende och sympati för den som behöver hjälp. Det svenska samhället är en förbild för många utländska politiker, inte minst den före detta amerikanska presidentkandidaten Bernie Sanders. Han använde i många av sina tal Sverige som ett rättesnöre hur ett samhälle ska skötas. Andra människor, som lever i vämjeliga förhållande, fantiserar om Sverige som ett paradis på jorden. Här växer guldäpplen på träd och gräset är alltid grönt. I sina försök att uppleva en liten bit av himlen så riskerar de sina liv och ger sig ut på en fruktansvärd och osäker båttur, där resultaten ofta blir att de aldrig får se solen går ner igen.

Vi i Sverige borde vara de lyckligaste människorna på jorden, eftersom vi lever i en sådan välfärd. Men tyvärr visar verkligheten en annan bild. Svenskar anses nämligen vara ett av det mer miserabla folken i världen. Enligt Världshälsoorganisationens (WHO:) dödsorsaksstatistik (2014) , som är justerad för att kompensera olika livstidslängder, så befann sig Sverige på 60:e onde plats. I jämförelse med länder som Brasilien och Indonesien, där en majoritet av befolkningen lider av svår fattigdom, så ligger Sverige långt högre upp på listan. Frågan är då vad som ligger till grund till detta resultat? Äger den enskilde svensken inte tillräckligt mycket?

Som Lao-Tse sa: “Att ha tillräckligt är lycka, att ha mer än tillräckligt är olyckligt. Det gäller allt, men särskilt när det kommer till pengar”

När vi som barn fick lära oss att pengar är en synonym till lycka, befästes också ett frö av avund och girighet. För var dag som gick så växte sig dessa respektive känslorna ,parallellt med paranoid för andras framgång, allt större och starkare. Som Lao-Tses citat betonar så växer bekymmer med pengar, parallellt med avund och girighet. Detta bidrar till ett färglöst och sorgesamt liv.

Många av oss svenskar lever i en grå och dyster skugga från den åtråvärda och gladlynta omvärlden. Istället för att vara tacksamma över det vi har, misströstar vi. Det svenska samhället kanske inte lider av en stor ekonomisk fattigdom, men möjligtvis befinner vi oss i en andlig en.

Krönikör: Sarah Wolfe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *