Nu när skolan dragit igång på riktigt kan det vara svårt att lägga ner läroböckerna och faktiskt ge sig tid till att läsa något som inte senare redovisas eller betygsätts. Men för dig som vill ägna lite tid åt relevant och underhållande litteratur kan jag stolt presentera en kort sammanfattning av några feministiska guldkorn. Det finns något för alla; både den som inte har någon som helst aning om vad feminism är och den som vill lära sig mer.

Alla borde feminister av Chimamanda Ngozi Adichie

Den här välskrivna och tydliga essän är en utmärkt inkörsport för den som inte alltid är på det klara med vad feminism innebär. Men även de med mer kunskap och erfarenhet kommer att dra stor nytta av den, tack vare den rättframma stilen och det uppfriskande perspektivet. Ngozi Adichie skriver om både feminism och den nigeriska kultur hon själv växt upp i. Essän förlorar dock aldrig sin relevans, utan ska snarare ses som ett steg bort från den västfixering som ofta präglar det feministiska samtalet.

Läs den, och tryck den sedan i händerna på alla som kan tänkas vara intresserade (och även de som inte är det). Vi alla borde ju trots allt vara feminister!

Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit

Rebecca Solnits essä “Män förklarar saker för mig” (“Men explain things to me”) blev för några år sedan en enorm succé på internet, och gav bland annat upphov till ordet “mansplaining”. Nu har den blivit den första texten i den här essäsamlingen med samma namn. Solnit beskriver allt från män som tror att alla andra är enormt intresserade av just deras åsikt, till våldtäktskultur i samhällets samtliga skikt, och visar hur det hela hänger ihop. Med vasst intellekt och ett vackert språk lyckas den här tunna lilla essäsamlingen sätta ord på både stora och små samhällsfenomen.

En intelligent, lärorik bok som håller hög nivå. Samtidigt talar Solnit klarspråk; hon vill att vi ska förstå det hon säger och öppna ögonen för de problem som finns i världen.

Bad Feminist av Roxane Gay

Knivskarp. Träffande. Verklighetstrogen. Underhållande. Detta är bara några av orden som kan användas för att beskriva Roxane Gays essäsamling Bad Feminist. Troligtvis de bästa feministiska texterna jag någonsin läst.

Gay skriver om precis allting; populärkultur, Scrabble, rasism och sexualitet. Grunden för hela boken är hennes ståndpunkt att det är bättre att vara en “dålig feminist” än ingen feminist alls. Dessutom fokuserar Gay på så kallad intersektionalitet – att olika samhällsstrukturer ibland möts och påverkar varandra. Hela tiden är tonen lättsam och jordnära, Gay tar upp allvarliga och seriösa ämnen. Att författaren ständigt är närvarande i essäerna, som ofta bygger på hennes egna erfarenheter gör bara att ämnena känns ännu mer realistiska och nära läsaren. Vid tillfällen är igenkänningsfaktorn hög, och även när den inte är det blir det tydligt vad Gay vill säga.

Vasst, perspektivet kanske är aningen centrerat kring USA. Men få författare skriver så känsloladdat och träffsäkert att det på det hela taget inte gör något.

Mer på samma tema: Konsten att vara kvinna och Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran. De har samma typ av relation mellan personlig närvaro från författaren och mer allmänna idéer och diskussion. Även om Roxane Gay ger Moran hård kritik är hennes böcker definitivt läsvärda!

Historiskan

Få kan ha undgått debatten om kvinnor i historieböckerna som för en tid sedan blossade upp. Detta gäller även tidningen Historiskan som för första gången kom ut i butik 2015. Tidningen utgår från att den allmänna historieskrivningen enbart har kommit att handla om män, och försöker genom att lyfta fram kända kvinnor och kvinnohistoriska skeenden ändra på detta. Välskriven, lättsam och intressant populärhistoria, som de flesta garanterat kommer att lära sig någonting av. Ämnena rör sig mellan allt från militärhistoria till kultur och sport, men har en gemensam nämnare – genusperspektivet.

För den historieintresserade (och den med en önskan om lite allmänbildning utöver det som nämns i klassrummet) är Historiskan en varm rekommendation. Både lärorik och underhållande!

Mer på samma tema: Kattes alldeles egna feministgrupp håller på med ett projekt som handlar om just kvinnohistoria och kvinnor i historieundervisningen.

Egalias döttrar av Gerd Brantenberg

I landet Egalia är alla jämställda. Ändå är det kvinnorna som innehar alla samhällets toppositioner, medan männen tvingas vara hemma med barnen. Den unga mannen Petronius, vars högsta dröm är att ge sig ut på havet som sjökvinna, inser hur stora landets orättvisor egentligen är. Tillsammans med några vänner bildar han en “mansliga”. Det kvinnodominerade Egalia tar naturligtvis inte lätt på detta.

Genom att beskriva ett kvinnostyrt samhälle lyckas Brantenberg med stor skicklighet skildra absurditeten de patriarkala strukturer som genomsyrar vår vardag. Resultatet är en tankeställare. Varför blir saker som annars tycks helt naturliga konstiga och skrämmande när det är män istället för kvinnor som berörs? Språket är ett av de främsta sätten som detta framhävs på; i Egalia heter det till exempel inte “människor” utan “kvinniskor”.

Det tål även att nämnas att Egalias döttrar är både medryckande, underhållande och spännande. Tillsammans med dess budskap och underliggande politiska kommentarer innehåller den alla ingredienser som utgör en utmärkt roman!

Mer på samma tema: De briljanta kortfilmerna Se mig och Ta mig av filmkollektivet Crazy Pictures parodierar även de den rådande könsmaktsordningen genom att låta kvinnor och män byta roller.

Skribent: Emma Flärdh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *