Få kan ha undgått nyheten om 2016 års nobelpristagare i litteratur. Men för den som spenderat den senaste veckan under en sten kan vi rapportera att det gick till artisten Bob Dylan.

Förvånad? Det är vi också.

Det var torsdagen den 13:e november som Svenska akademien kom med sitt stora avslöjande. I år tilldelades priset Bob Dylan med motiveringen att han “skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”. Och det är främst i musikens värld Dylan rör sig; idag är det inte fullt ovanligt att han beskrivs som en legend och stilskapare inom rockmusiken.

Bland annat har han blivit känd för låtar som “Blowin’ in the Wind” och “The Times They Are a-Changing”, vilka blev ledmotiv under 1960-talets begynnande amerikanska antikrigs- och medborgarrättsrörelser. Just de texterna har politiska motiv, men Dylan har som singer-songwriter även influerats av filosofi och litteratur. Under sin över 50 år långa karriär som artist har Dylan släppt 37 studioalbum (detta inkluderar inte alla livealbum, singlar etc.) och sålt över 100 miljoner skivor. Allt som allt räknas han som en av de mest framgångsrika artisterna genom tiderna.

 

Som prosaförfattare är Dylan inte lika känd, men ändå läst av många. För världens miljontals Dylan-fans har det varit en självklarhet att konsumera allt som har idolens namn på omslaget. Han har dock kommit ut med diktsamlingen Tarantula, som tillhör genren experimentell prosapoesi, samt första volymen av sina memoarer Chronicles: Volume One.

Det är första gången en icke-traditionell författare eller poet tilldelats priset, och beslutet är minst sagt omdiskuterat. Det finns mycket skilda åsikter om beslutet. Många har väntat länge på Dylans pris, medan andra är mer reserverade och tycker det är ett förhastat och lite konstigt val.

Det har dock redan uppstått en del kritik från allmänheten. Bob Dylan har i skrivande stund nämligen varit omöjlig att få tag på, och många undrar om han tänker acceptera priset eller inte (den enda andra litteraturpristagaren som inte accepterat är Jean-Paul Sartre 1964, och några år senare ångrade han på grund av penningbrist bittert det beslutet). Svenska akademien har nu slutat eftersöka honom, men i händelse av att han inte dyker upp på nobeldagen i Stockholm kommer priset fortfarande tillfalla honom.

 

Dylan har gjort det till en del av sin identitet som artist att vara okonventionell och excentrisk. Bland annat har han spelat hela konserter utan att en enda gång tilltala eller ens vända sig mot publiken. Kvällen efter det stora tillkännagivandet spelade artisten i Las Vegas men nämnde inte ett ord om nobelpriset.

Dessutom är det en del som menar att han inte behöver priset eftersom han redan är känd inom musikbranschen och inte behöver pengarnas stöd som en del av de lite mer okända författarna kanske behöver. En del hävdar även att det går emot idéen med priset; en möjlighet för talangfulla men tyvärr okända författare att få stå i rampljuset.

 

Mats Jakobsson, svensk- och religionslärare här på Katte, har disputerat med en avhandling om Dylan, och är nog en av de mest positivt inställda. Vi tog tillfället i akt och ställde några frågor:

Vad var din första reaktion på tillkännagivandet?

Jag blev väldigt glad, men också väldigt överraskad. Akademiens beslut ser jag som ett stort erkännande åt den sjungna poesin. Det var ju faktisk så man framförde lyrik för länge sedan, redan i det antika Grekland.

 

Hur länge har du varit ett Dylan-fan?

Sedan 80-talet. Min syster hade en klasskamrat som var musiker och som brukade sjunga Dylanlåtar fantastiskt bra. Jag följde med på några konserter och började själv lyssna på Dylan.

 

Vad är så speciellt med Dylan?

Dylan har haft ett enormt inflytande på populärmusiken i över 50 år. Han skapar folkrock-genren omkring 1965 genom att förena den elektriska rocken med folkmusikens berättande, poetiska texter. Fanns förstås bra musik redan tidigare (Beatles t ex), men deras tidiga texter var inte så avancerade.

 

Om inte Bob Dylan, vem annars hade du velat skulle vinna priset?

Tycker den syriske poeten Adonis varit värd priset. Kanske också amerikanerna Joyce Carol Oates och Philip Roth.

 

Vilken av hans låtar gillar du mest?

Har några favoriter: Den svårtolkade kärlekssången “Visions of Johanna” (1966), den samhällskritiska “It’s Alright, Ma (I’m Only Bleeding)” (1965) och den självbiografiska, dystra “Not Dark Yet” (1997). De finns alla på YouTube!

 

Men oavsett vad man tycker om Svenska Akademiens och Nobelkommitténs beslut kvarstår faktum; till världens stora förvåning, glädje eller missnöje är Bob Dylan nobelpristagare i litteratur år 2016.

 

Skribenter: Emma Flärdh och Charlotte Enkvist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *