Jag hade precis kommit hem från en joggingrunda en blöt och kall onsdagskväll. Det kändes som om jag hade fått en kalldusch. Jag klev in i hallen och hörde hur min pappa tjöt ifrån köket om att jag var tvungen att se någonting Donald Trump hade sagt. Intresserad som jag är av valet i USA gick jag in i köket och han satte igång ett klipp.

Mannen, som alla antingen hatar eller älskar, stod stolt framför en stor randig flagga. I det ögonblicket flög en massa tankar förbi genom mitt huvud. Jag var nyfiken men samtidigt rädd för vad jag skulle se i klippet. Skulle han göra ytterligare ett rasistiskt uttalande? Skulle han förneka den globala uppvärmingen igen? Eller skulle han förnedra kvinnor bara för att sedan förneka ännu en gång att han hade diskriminerat det motsatta könet?

Om jag ska vara ärlig hade jag inte blivit ett dugg förvånad över de horribla sakerna som han kunde ha sagt — jag menar, det är ju ändå Donald Trump vi snackar om här. Men den där gången var det mycket värre än vad jag trodde:

“I will totally accept the results of this great and historic presidential election — if I win,”

Efter hans tal, minns jag hur han hastigt pekade mot kameran och stirrade djupt in i mig med sina kalla ögon. Det kändes som om jag fått ännu en kalldusch. Publiken blev helt vild. De jublade högt och tusentals flaggor viftade entusiastiskt.

Jag var förbluffad när klippet var slut. Just då var det bara en sak som jag kunde tänka på; där stod en potentiell president och hotade att rasera allt det som USA är byggt på. Det som generationer av amerikaner slitit för att bygga upp och skydda: världens äldsta demokratiska författning. Det är läskigt att veta att någon som visar uppenbar respektlöshet för demokratin är så nära att styra en sådan stor och inflytelserik nation. Hur kunde de stå där och hylla honom?

Orsaken är förstås att folk är rädda. Rädda för det våldsamma samhället runt omkring sig. De vill skydda sig själva och sina familjer genom att skaffa ännu mer vapen, ju kraftigare desto bättre, och vill rösta på en kandidat som lovar krafttag mot buset, kriminella invandrare och de ledare som inte förmått skydda dem. För egen del hoppas jag att Hillary Clinton vinner – så att det amerikanska folket – och omvärlden – slipper få en kalldusch!

Vivianne Olsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *