Hundratals människor har samlats utanför domkyrkan bara för att kunna se påven i mindre än två minuter och hälsa honom välkommen till Lund. Människor står utanför och sjunger sånger eller ber tillsammans med sina familjer. Även om det är väldigt kallt ute stannar de i flera timmar bara för att kunna se en skymt av katolska kyrkans överhuvud.

När jag fick veta att påven skulle besöka Lund hade jag inget annat val än att försöka komma in på mässan för att med mina egna ögon se påven som alla har pratat om. Det tog mig ett tag att komma in i kyrkan eftersom säkerhetskontrollerna var lika stränga som på flygplatser. Inte ens vatten var tillåtet att ha med sig in i kyrkan och det var strängt förbjudet att lämna området utan tillåtelse.

När jag väl kom in i kyrkan tog jag min plats längst bak och började observera människor runt omkring mig. Bredvid mig satt en reporter från Frankrike, bakom mig en journalist från Tyskland och framför mig satt flera rabbiner. Det var en unik känsla för mig att se människor från så många olika länder och religioner samlade på samma plats, Anledningen till allt det här var att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen.

När allt lugnade ner sig började kören sjunga psalmer och under tiden kom de en del viktiga personer in i kyrkan, såsom statsminister Stefan Löfven, kulturminister Alice Bah Kuhnke och andra välkända ansikten. Men alla väntade fortfarande mest på att påven själv skulle göra entré. Så fort någon gick genom dörrens vände sig alla om för att inte missa påvens ingång. Spänningen i luften var påtaglig och det märktes tydligt hur mycket alla väntade på att påven skulle inleda mässan.

Klockan 14.30 hörde man människor ute som sjöng för påven. Då visste man att han var här. Genom ingången kom det först flera män med svarta kostymer och öronsnäckor som kontrollerade att allt var i sin ordning. Därefter fick vi äntligen se den efterlängtade påven som klev in i kyrkan tillsammans med kungafamiljen. Sverige ärkebiskop Antje Jackelén hälsade därefter påven välkommen och ledde honom till hörnet av domkyrkan där han tog på sig en vit kaftan och röda skor.

 Påven går in i domkyrkan tillsammans med bland annat kungafamiljen.  Foto: Magda Oparowska
Påven går in i domkyrkan tillsammans med bland annat kungafamiljen. Foto: Magda Oparowska

Därefter gick han i ett vackert tåg tillsammans med flera ungdomar och biskopar fram till altaret och började äntligen mässan. Alla kameror var riktade på honom och i kyrkan blev det knäpptyst.  Mässan inleddes sedan med biskopar och präster som berättade om reformationen och påven som hälsade alla välkomna.  

För att sammanfatta mässan bestod den väldigt mycket av sånger och tal från andra biskopar och präster. Man fick inte höra så mycket som jag hade förväntat mig från påvens sida. Personligen tycker jag det här var lite av en besvikelse. Annars var mässan väldigt vacker; kören var fantastisk och allt var proffsigt organiserat.  För mig var  mässan en stor upplevelse. Kanske hade jag förväntat mig något annat, men jag tror absolut att jag kommer att minnas den här händelsen under resten av mitt liv.

Skribent: Magda Oparowska

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *