Tjugoförsta juli tvåtusensexton. Här sitter jag, tiotusen meter upp i luften och allt värker. Ryggen eftersom flygplansstolen är oskön, benen för att de inte fått röra på sig på länge och armarna har jag råkat sitta på när jag sov. Men mest av allt värker hjärtat. Jag kan känna hur det går som en kulspruta som sedan lämnar hål. Drr drr drr.

För tjugofem dagar sedan satt jag på exakt samma plats, 37 B, närmast väggen. Egentligen stod jag på fönsterplatsen men eftersom jag har en pinsamt liten blåsa och därmed springer på toa hela tiden fick Clara den platsen. Clara, som blev adopterad från samma barnhem som jag, för cirka arton år sedan. Då var vi på väg till Kina tillsammans, ensamma. Jag lyssnade igenom hela soundtracket för Mamma Mia the Movie flera gånger om och kommer alltid att associera de låtarna med Kina. Jag var exalterad över vad den här resan kunde ge mig. Om jag skulle känna sorg, glädje eller ilska när jag kom till barnhemmet. Om jag faktiskt skulle kunna hitta mig själv nu. Efter arton år. 

 Barnhemmet i Kina
Barnhemmet i Kina

Vi landade vid lunchtid i Beijing, måndagen den 27 juni 2016. Ställde oss trötta i kön till visumkontrollen och suckade. Vilken jävla kö! Samtidigt kände jag hur blodet pulserade och hur andan satt i halsen. Vi var helt ensamma i Kina. 

Måndagen den 4 juli 2016 blev ett viktigt datum som jag kommer bära med mig livet ut. Efter att ha haft kontakt med vår koordinator den första veckan kom vi fram till att vi skulle byta barnhem. Barnhemmet vi var på först hade inga småbarn och i programmet vi anmälde oss till stod det tydligt att det handlade om att ta hand om barn som var mellan tre månader till sex år.

Vi åkte metro, linje 10, bytte till linje 5, åkte till slutstationen och tog riksha därifrån. När vi hoppade av rikshan och gick in på gården togs vi emot av en kvinna vid namn Vicky. Hon visade oss runt och vi fick se avdelningen för de äldre barnen, de var runt tre år och uppåt och sedan visade hon oss till de små barnen som var runt ett – två år. 

Ett- och tvååringarna var i ett rum med en tjock färgglad matta och caregivers som lekte med dem. Vi fick klättra över ett par bänkar personalen ställt mellan rummet och korridoren så att barnen inte skulle snubbla ut. Direkt fick vi varsin flaska i handen och ett pekande mot ett av barnen så vi visste vems flaska det var och vem vi skulle mata. Jag fick en flicka som vi kan kalla Vera. Vera hade bara en hand och hon var mycket noga med att hon skulle hålla flaskan själv med den och den andra armen strök hon upp och ner på sidan av min hals. Inte helt otippat så blev jag dödsförälskad i henne.

De två veckorna som var kvar njöt jag av varenda minut samtidigt som jag ständigt ifrågasatte om det var rätt. Om det verkligen var rätt det vi höll på med. Den sista veckan brukade Vera komma springande till mig i sin barnstol med hjul. En sådan så att barnen har fötterna på marken och kan gå med stolen. Där någonstans kände jag att nej, det ska nog inte vara såhär. Barn fäster sig så snabbt och förstår så lite.

Den sista dagen matade jag Vera till lunch, tvättade av henne och gick mot salen där hon skulle sova middag. Snusade och pussade henne i håret medan hon la sitt babylena huvud mot min axel. Lämnade över henne till en caregiver som skulle natta henne och sedan gick jag. 

Tjugoförsta juli tvåtusensexton. Jag är på väg hem och jag har den senaste veckan hunnit reflektera. Fram och tillbaka har jag velat om huruvida resan var gynnsam för mig eller om den bara skapade hål. Slutsatsen har blivit att jag inte skulle rekommendera någon att åka på en volontärresa som har med barn att göra en så kort tid. Hela tiden känner jag skuld för att jag kom, skapade en relation med barnen och sedan lämnade. På så kort tid. Jag ser som en film i mitt huvud scenariot när jag lämnade Vera till caregivern för att hon skulle natta henne. Jag lämnade henne och kom aldrig tillbaka.

Så här sitter jag tiotusen meter upp i luften. Lyssnar på min spellista som jag döpt till Kina och känner.

Sara Åkerlund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *