Aldrig tidigare har så många människor varit på flykt som nu. Mot den bakgrunden högtidlighölls människorrättsdagen i dag, lördagen den 10 december. Flyktingkrisen visar hur de mänskliga rättigheterna kränks över hela vår värld och det är därför det är så viktigt att vi respekterar dem.

 

Bakgrund

Människorättsdagen firas till minne av dagen då Förenta Nationernas generalförsamling antog deklarationen om de mänskliga rättigheterna år 1948. Den anses vara det första stora steget framåt för att säkerställa att de varje människas rättigheter garanteras över hela världen. Från de mest grundläggande mänskliga behoven som mat, bostad och vatten, ända till tillgång till fri och ocensurerad information, har varit målen sedan den första människorättsdagen.

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (UDHR) var ett sätt att visa hela världen att oavsett var vi bor, vad vi tror på,  eller vem vi älskar, förtjänar vi fundamenten till att möta de mänskliga behoven. Varje år, den 10 december anordnas konferenser runt om i världen för att belysa de grundläggande mänskliga rättigheterna och se till att de har högsta prioritet.

 

Så kan du fira Human Rights Day

Det första och viktigaste steget för hur du firar människorättsdagen är att fundera över deklarationens inverkan på världen och på ditt liv. Se dig omkring där du bor och se hur du har det. Fundera sedan över hur de som är mindre lyckligt lottade har det.

Ett annat sätt att göra skillnad är att donera pengar till en av de många organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter här hemma eller ute i världen. Du kan även organisera en donation själv för att hjälpa de organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter.

Tro inte att dina insatser måste vara stora. Det räcker med att helt enkelt bara samla ihop tillräckligt med varor för att sätta ihop ett gäng överlevnadspaket som täcker enkla behov och dela ut dem bland hemlösa.

 

Vivianne Olsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *