Katedralskolans fristående elevkår hälsar alla elever välkomna till Kattes nya julrum. Från idag fram till skolans slut bjuds det i Nylanders rum på fjärde våningen på gratis fika, klapputbyte och en stor dos julanda! För att ge er alla detaljer har KatteKuriren intervjuat elevkårens Hedda Gabrielson och Carl Skoog.

Från och med idag fram till julavslutningsdagen – tisdagen den 21e december – står dörren till rum Nylander på Katedralskolans fjärde våning vidöppen för alla nyfikna julentusiaster. Inte bara de är välkomna, utan som Hedda Gabrielson, ordförande för Katedralskolans fristående elevkår och samhällselev, utbrister: ”Alla är så himla välkomna!” Kaffeberoende och glöggnjutare, pratsugna och filmtittare, elever och lärare; ja, sannerligen har julstämningen på Katte höjts ännu några nivåer i år. Med pengar från elevkårskassan och sponsring från Mormors bageri har förråden fyllts till bredden med bagerikakor, lussekatter, pepparkakor, skumtomtar och varma drycker. Hedda sammanfattar det som ”väldigt onödigt att lägga pengar i kaféet den här veckan, för vi har massa gottis!”

Initiativet till ett öppet rum för julfirande togs av Hedda och styrelsemedlemmen Kani Tahir. De inspirerades av Malmö Borgarskolas halloweenfirande med storskaligt pyntande och festlig stämning. Något liknande på Katedralskolan blev inte av, men istället lade Hedda och Kani – tillsammans med resten av elevkåren – stort fokus på den stundande julen. Idén blev verklighet, om än med vissa justeringar. Planen var att hyra och pynta ett klassrum, bjuda på gratis julfika och på så sätt ordna en mysig mötesplats för alla Kattes elever. Så blev det också med ett fantastiskt resultat, men med den lilla avvikelsen att rummet ligger på fjärde våningen. Stegen upp är i för sig mödan värt, för rum Nylander är nu allt annat än ett kalt klassrum. Dessutom är fikautbudet stort OCH allt är gratis. 

När som helst under skoldagarna är det nu möjligt att besöka julrummet. Varje morgon visas julkalendern kl. 9.30, för att efterföljas av filmvisningar med jultema. Julpyssel, en ständigt pågående klapplek och andra katteelever att lära känna kan också hittas här. Elevkårens medlemmar rusar till julrummet så fort de får chansen och hoppas på att fler kommer göra det de närmaste dagarna. Carl Skoog, vice ordförande för elevkåren och ekonomielev, var på plats idag från klockan 8 till eftermiddagen, bortsett från två timmar. Förutom att sprida glädje och juleufori med sin udda men snygga tomteluva, kan han hjälpa till med studentmössbeställningar och agera bollplank för katteelever med tankar på att bilda nya utskott på skolan. Själv är Carl med i ett klädutskott som nyligen har lanserat en kollektion av kläder unika för Katedralskolan Lund. Denna spännande nyhet återkommer KatteKuriren till i ett senare reportage! 

Gällande julklappsleken är reglerna enkla: Slå in en julklapp med värdet 30-50 kronor, överlämna den till någon av elevkårsmedlemmarna som är i julrummet och få en julklapp tillbaka! Under granen finns även några guldklappar värda 100 kr. Dessa slumpas ut över klappbytena. 

Avslutningsvis ställer vi frågan: Vem skulle ni vilja bjuda hit på julmys? 
”Richard Branson eller Elon Musk”, svarar Carl. ”Jag hade gärna suttit ner, tagit en kopp kaffe och ätit lite julkakor med dem.” Småskrattande avslöjar Hedda att hon hoppas på tomten. Vidare avslöjar Hedda och Carl att denna person kanske till och med kommer till julrummet på Katte.. imorgon! Vill du sitta i tomtens knä, bli barn på nytt och ta en bild med julens stora stjärna, så ska du hålla koll på Facebook under onsdag eftermiddag den 14e! Mer info kommer på både KatteKuriren och elevkårens facebooksidor..

Skribenter och intervjuare: Julia Rehn och Axel Hellbom Almström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *