Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz-Birkenau och varje år tillägnas denna dag minnet av de ca 7 miljoner judar som dödades under Förintelsen. Därutöver även de romer, polacker, funktionsnedsatta, homosexuella och politiska motståndare som gick samma fruktansvärda öde till mötes. Trots att vi nog aldrig riktigt kommer förstå hur detta kunde hända, så får vi aldrig lov att glömma.

 

Varför känns den generation som levde under Hitlers tid så avlägsen oss själva? Ifall vi inte lär oss av det som hände, riskerar det att upprepas igen och igen. Skolelever lär sig om andra världskriget och Förintelsen och förhoppningen är att detta ska få nya generationer att lära sig av det förflutna. Men uppenbarligen räcker det inte. Annars hade inte vissa individer öppet förnekat att Förintelsen skett. Annars hade inte människor röstat på partier med rasistiska och nationalistiska värderingar här och nu.

 

Fakta räcker inte. Hur hjälper det oss att veta vilket datum Tyskland invaderade Polen, om vi saknar den källkritik som krävs för att ifrågasätta de politiker vi väljer? Vi kommer isåfall aldrig kunna se igenom de lögner, eller alternativa sanningar som Trumps pressekreterare uttryckte det, som övertygar oss från första början. Hitler hade antagligen aldrig kommit till makten om han inte hade varit en skicklig retoriker, som lyckades sälja in sina lögner. En del menar att förmågan att tänka kritiskt är direkt kopplat till individens intelligens. Men ju mer man övar på något, desto bättre blir man och skolan har ett gyllene tillfälle att träna sina elever i att tänka kritiskt. Att presentera olika fakta och förklara hur dessa kan färgas av förmedlarens egna intressen. Jag är så trött på att argumentera emot folk som hänvisar till Avpixlat, Fria tider, Flashback etc. “Bruna bönor ska förbjudas för att namnet är rasistiskt – det läste jag på Facebook” borde knappt få vara ett dåligt skämt. Det är illa när en sådan kommentar sagts till mig på fullaste allvar.

 

De som föll offer för Förintelsen förtjänar bättre. De förtjänar vetskapen om att det som hände inte ska hända någon annan. Det är vårt jobb att se till att detta upprätthålls. Inget förintelseoffer ska bli förnedrat av grupper som påstår att förintelsen aldrig har skett. Det är ett hån mot offrens lidande. De ska inte heller behöva se på, när samma sorts politiska ledare, som de själva upplevde, väljs igen.

Emma Madholm   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *