Emerich – vägen, valet och kärleken är titeln på filmen om förintelseöverlevaren Emerich Roth. Filmskaparen Ingrid Ohlsson vill föra vidare hans budskap om kärleken till framtida generationer. Filmen hade premiär två dagar före Förintelsens minnesdag, den 25 januari i Ängelholm på Jarl Kulle Scenen. Självfallet var Emerich med på premiären som den förnämsta gästen.

Strålkastarna lyste upp scenen där Emerich stod och blickade ut över alla häpnade ansikten. Det var helt tyst. Som förtrollade iakttog vi honom med stora ögon och lyssnade försiktigt på hans tal.

– Jag är så tacksam för att den här filmen har blivit gjord, sa han till de 550 personerna i premiärpubliken.

Emerich Roth kom till Sverige år 1950 efter att ha överlevt fem koncentrationsläger. Fram till början av 1990-talet berättade han inte om sina minnen från Förintelsen. Men så en dag mötte han fyra skrålande ungdomar på en gata i Stockholm.

– De gjorde Hitlerhälsning och skrek Sieg Heil. Jag blev chockad, berättar Emerich.

Då bestämde han sig för att berätta. De senaste 23 åren har han åkt runt till 1 800 olika skolor för att dela med sig av sina minnen i försök att motverka våld och främlingsfientlighet. Emerich har berättat för nästan en kvarts miljon människor om sina upplevelser från de fem koncentrationslägerna som han satt fången i, men han vill inte bara att folk ska lära sig om förintelsen, utan även av förintelsen. Hans budskap är att kärleken är nyckeln till att hindra något liknande i framtiden.

 Emerich
Emerich

I filmen säger Emerich, som är socionom och har arbetat med kriminella i hela sitt yrkesliv att nästan alla våldsverkare har en del saker gemensamt:

– De är män och har inte haft en kärleksfull far eller en bra manlig förebild. Detta betyder inte att alla män som haft en svår uppväxt växer upp till hatare, men det är ändå ett mönster. Ingrid Ohlsson och hennes medarbetare Jörgen Nilsson har arbetat tillsammans sedan 2008. När de hörde talas om Emerich och hans historia förra våren, blev de väldigt berörda. De kontaktade honom för att filma en kort intervju i hans trädgård men de insåg snabbt att de inte kunde sluta där:

– Detta måste dokumenteras. Och det är bråttom. Snart är överlevarna borta, konstaterar Ingrid Ohlsson. Ingrid minns när hennes dotter för sju år sedan kom hem och frågade om hon visste vem Hitler var.

– Ja sa jag, och såg hur upprörd min dotter var över det som fröken hade berättat i skolan. Min tanke då var att “tänk om jag skulle kunna bidra på något sätt, att kunskapen kring förintelsen lever vidare.”

Precis innan premiären av filmen fick Ingrid veta att den ska visas på Fryshuset i Stockholm den 29 januari. Hennes och Jörgens mål är att den även ska visas för alla åttondeklassare i Sverige och de kommer nu på våren att planera nästa steg: att hitta samarbetspartners och bana för en väg att gå vidare i sin filmvisning. Bland annat planeras en översättning till engelska och kanske en lansering i USA.

– Vårt främsta mål var att filmen skulle vara färdig till den 27 januari eftersom det är minnesdagen för befrielsen av Auschwitz och att vår hedersgäst Emerich Roth, 92 år, skulle vara på plats, och så blev det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *