Varje dag serverar Katedralskolan mat åt hundratals elever på hela skolan. På matvagnen kan vi hitta upp till 3 alternativ av mat som skolelever som äter kött kan välja mellan. Men vad får vegetarianerna?

Svaret är oftast bulgur med grönsaker, majsbullar som knappast innehåller majs eller grönsaksbullar som mest liknar en mosad gratäng. Lunchen är oftast den mest efterlängtade rasten på hela dagen. Det är tiden då eleverna kan äta skolmat, prata med sina vänner och hämta upp energi efter den långa förmiddagen. För många vegetarianer på Katedralskolan i Lund är detta dock omöjligt. 

Skolan pratar alltid om hur viktig näringen är för elever, för att de ska kunna fokusera och orka hela dagen. Dock tror jag att skolan någonstans på vägen har skolan glömt bort alla vegetarianer. Vegetarisk kost är ju bara grönsaker och kolhydrater; detta tror iallafall Katedralskolan som gång på gång serverar enbart mat utan varken proteinkälla eller fantasi. Vegetariska maten som återkommer på matsedeln varje vecka är rotfruktsgratänger eller grönsaksbiffar/nuggets/grönsakstrianglar/grönsakstärningar/grönsaksmedaljoner (detta är samma sak men kallas för olika namn, förmodligen eftersom skolan försöker göra den mer exotisk).

 En vanlig matsedel på Katte
En vanlig matsedel på Katte

De händer också sällan att någon proteinkälla i form av quorn, kikärtor eller bönor förekommer. Dessa är annars vardagsmat för vegetarianer, då utgör alternativa sätt att få i sig nödvändigt protein. Efter en granskning av matsedeln har jag upptäckt att proteinkällor förekommer som mest cirka 2-3 gånger per vecka i form av sojafärs, bönor eller quorn.

Ett argument som många skolor har idag är att de serverar fisk, men skolorna måste förstå att de flesta vegetarianerna äter inte fisk för fisk är ett levande djur och ingen grönsak som de flesta verkar tro.

Här är några citat från skolelever som äter vegetarisk kost i skolan.

”Samma jävla skit! Jag får aldrig in mig proteiner och får äta kvarg för att kompensera för något jag borde fått från skolan”

Anonym

”Vegetarisk mat som en Italiensk festmåltid, potatis med pasta”

Otilia Esping (medlem i Kattekuriren)

”Grönsaksnugget är bra om man dränker dem i sås, enda sättet att klara maten”

Anonym

Mitt förslag till Katedralskolan är att vara mer kräsna gentemot sina leverantörer och kräva mer proteinrik vegetarisk kost och mer variation på maten som serveras. Vi får inte glömma bort våra vegetarianer och därför måste skolan göra ett åtgärder för den vegetariska maten!

Magda Oparowska

One thought on “Vegetarisk mat eller kolhydrater med kolhydrater?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *