Hanna Lövehed går snart ut HiP14, ett samhällsprogram med fokus på historia. Hon har varit aktiv i Katedralskolans feministgrupp i tre år och varit styrelsemedlem i två. När hon började visste hon inte att hon skulle hamna i TV, tidning, och bli gästtalare på seminarium. Så jag ville veta varför hon gick med och vad som först gjorde henne intresserad av feministiska frågor.

Det är viktigt med jämställdhetsdebatten och jämställdhetsfrågor som har gjort mig feministiskt intresserad. När jag gick på högstadiet träffade jag två andra som skulle börja på Katte. De berättade om feministgruppen och hur de tänkte ta tag i den. Jag tänkte: ’Fan vad fett, det måste jag vara med på’. På den vägen är det. Lite så åtminstone. Jag hade nog gått med i alla fall, egentligen. Men det var så det började. Eftersom jag ju är kvinna har jag alltid blivit utsatt för förtrycket, det som kvinnor är utsatta för. Det har väl gjort mig medveten om problemen som finns och fått mig att vilja åtgärda dem.

Feministgruppen på Katte har ju tagit sig an åtminstone några åtgärder. Vad har du gjort under din tid här på Katte?

För ett år sedan började jag, eller egentligen jag och några andra i feministgruppen, tänka på vår historieundervisning. Vi tänkte liksom: ’Fan det är ju bara män. Det här måste vi ju fixa.’ Sedan så började vi diskutera med lärare, sedan blev det tillslut så att jag och en kompis till mig, Naima Fridén, att vi  började en historiekampanj. Vi hade först bara en föreläsning för lärarna på skolan, men sedan ledde det till en massa andra saker. Vi fick ett rätt stort genomslag. Nu har vi fått ett samarbete med Glerups som ger ut vår historiebok. Vi har gått igenom och kritiserat den. Nu har vi chansen att påverka hur deras senare upplagor ser ut.

Wow.

Ja, det är jävligt kul. SVT gjorde ett inslag om oss och använde det i sina egna undersökningar. Vi fick ett ganska stort genomslag…

Ganska och ganska…

Tja, vi fick ett stort genomslag med mensskyddsprojektet.

Vad går det ut på?

Vi har fått mensskydd på skoltoaletten, vi vill ha det på ännu fler senare. Det spred sig väldigt snabbt.

Var kan man få tag på mensskydden?

Handikapptoaletten på första våningen, den som är mittemot matsalen. Där finns dom i ett rött skåp. Polhem har också fixat det.

Har de kanske hämtat inspiration från er?

Haha, jo det kan kanske vara så. Dans och musikalskolan har det också. Spyken kanske har det eller ska åtminstone ha det. Sen så försöker vi få det på Svaneskolan också. Sanna i feministgruppen försöker övertala olika rektorer till att ha mensskydd på skolan.

Sedan har ni gjort lite andra grejer också.

Jo, vi har hjälpt anonyma personer komma i kontakt med skolledningen och samla ihop deras berättelser om sexism och hur de har känt sig illa behandlade. Jag hoppas det har gett rektorn och skolledningen en bättre bild av hur elever känner sig. Förmedla deras upplevelser liksom.

Så är ni färdiga med alla projekt nu?

Nej! Vi har flyttat över mensskyddsprojektet och historiekampanjen till vår nya förening, Alla käraste syskon, så vi kommer fortsätta arbeta med dom utanför Kattes feministgrupp. Men i Kattes feministgrupp samarbetar vi med tjej-jouren och kvinnojouren. Vi vill förändra sexualundervisningen på skolan. Den är väldigt undermålig, knapphändig, normativ. Det är viktigt att lyfta fram allas perspektiv. Framförallt uppdelningen mellan killar och tjejer, efter att ha snackat med elever fattar vi att vi fått helt olika informationer genom sexualundervisningen. Liksom tjejerna fick veta hur man flörtar med killar. Killarna fick veta hur man har sex i olika positioner. Pratet var också väldigt heteronormativt, det tog bara hänsyn till sex mellan en kille och en tjej. Vi vill veta mer om samtycke och… Man pratar ofta om vikten av att använda kondomen, man pratar sällan om vad som händer om man inte använder den. Det skulle helt enkelt kunna vara bättre. Mer sånt skulle vi vilja veta.

Många av er som drivit feministgruppen är ju på väg att, eller har redan, slutat. Vad tror du gruppen kommer göra i åren som kommer, när inte ni är där längre?

Vi har valt en ny styrelse nu och deras fokus har varit att vi ska arbeta mer på skolan. Tidigare har vi ju arbetat väldigt mycket externt. Mensskydden och historiekampanjen, det har liksom spritt sig väldigt stort över, tja över hela Sverige. Nu vet dom på skolan knappt vilka vi är medan typ det är många andra som vet det. På något sätt måste vi ju ha en elevförankring.

För de som nu inte vet vilka ni är, vad vill du säga till dem?

Om ni har ett feministiskt intresse eller vill diskutera feministiska frågor så är ni varmt välkomna att gå med i vår grupp på Facebook och komma på våra möten. Framförallt om man vill engagera sig. Vi har en massa som vi vill göra och behöver så många vi kan få tag på för att hjälpa till.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *