Fredagen den 20:e januari blev Donald Trump officiellt Amerikas president, och tillika världens mäktigaste man. Dagen efter demonstrerade miljontals människor världen över mot Trump, hans politik och det han står för. Nu måste protesterna fortsätta. Nu måste vi alla vars värderingar har den gemensamma nämnaren ‘grundläggande mänskliga rättigheter’ visa att vi inte kan acceptera det nuvarande läget i världen.

Det är väldigt lätt att säga att vi här i Sverige inte borde bry oss om den amerikanska politiken. Det är också väldigt lätt att säga att nu när Trump är invald måste vi respektera honom. Men efter drygt två veckor vid makten är det tydligt att Trump och hans regering inte respekterar något så fundamentalt som alla människors lika värde och rättigheter. Varför skulle han då förtjäna vår respekt, och varför ska vi då behöva bita oss i tungan så fort vi vill kritisera honom och hans gelikar?

Bland Trumps tvivelaktiga bedrifter som nybliven president finns en exekutiv order att påbörja byggandet av muren mot Mexiko (något som kylde ner den redan frostiga relationen med Mexiko så till den grad att ett möte mellan Trump och den mexikanska presidenten fick ställas in), ett totalt flyktingstopp och inreseförbud för medborgare från sju muslimska länder varaktigt under 120 dagar (vilket som tur är har stoppats, tack vare ett federalt domstolsbeslut), och ett förbud för internationella organisationer med federalt stöd från USA att informera om eller utföra abort. Detta och mer därtill är bara de första veckorna; vem vet vad som kommer att ha hänt om ytterligare fjorton dagar?

Den enda slutsatsen som går att dra är att vi inte längre kan sitta still och i tystnad betrakta det som sker ute i världen. Även om vi bor i Sverige och det kan tyckas vara många mil till andra sidan Atlanten kommer Trumps grova och populistiska tongånger att sprida sig likt ringar på vattenytan. Vi kommer att bli påverkade oavsett vad, och då måste vi välja om vi vill sticka huvudet i sanden eller om vi faktiskt vill göra något för att stå upp för de värderingar vi säger oss besitta.

Öppenhet, tolerans och medmänsklighet är något av de finaste vi har. Många av oss har haft privilegiet att växa upp i ett samhälle där dessa är självklarheter. Men så är det inte överallt i världen, och så kommer det kanske inte alltid att vara även för oss. I USA, ett land som grundades under frihetens flagga och har befolkats av människor från världens alla hörn, segrade hatet, rädslan och trångsyntheten. Vi måste göra allt för att inte gå samma öde till mötes.

För sanningen är att inget blir bättre av att bygga höga murar mot omvärlden. Fördomar och generaliseringar av andra människor löser inga problem. Det gör inte heller begränsningar av rätten till den egna kroppen. Förhoppningsvis kommer allt fler människor inse att förenklade förklaringar och syndabockar inte är orsaken till de problem vi stöter på, och att döma av den massiva uppslutningen i protesterna mot Trump så har många redan nått en sådan insikt. Men det finns dem där ute som inte vet vad de ska tro, och då är det upp till oss andra att försvara de principer vi vill upprätthålla.

Om mindre än ett år är det val här i Sverige. Kanske kommer någon av statsministerkandidaterna ställa upp under parollen Gör Sverige stort igen. Den fruktansvärda ideologin och den hatiska retoriken kommer att inspirera populistiska och auktoritära ledare världen över. Det gäller även här i Sverige. Och då är vi, väljarna de enda som kan förhindra att Sverige tar ett stort steg i fel riktning.

Många av oss unga kommer att ha möjligheten att rösta för första gången i september 2018. Ta den möjligheten! Vill vi, oavsett politisk färg och oavsett tidigare engagemang i samhällsfrågor, verkligen att Sveriges politik och värderingar ska flyttas över ett halvt sekel tillbaka i tiden?

Det sägs ibland att historieböckerna till slut kommer att döma oss alla. Vi har därför ett val; att bli ihågkomna som de som inte agerade tills det var för sent, eller som de som såg till att vända trenden och skapade ett bättre samhälle på köpet.

Det är faktiskt dags att vi sätter stopp för det här!

Skribent: Emma Flärdh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *