Åtta år i rad har Polhem Pirates tagit hem vinsten i Lunds Super Bowl, mattrugbytävlingen som årligen arrangeras mellan Lunds tre största gymnasieskolor. Vi besökte Gymnasieskolan Spykens och Katedralskolans sammanslagna lag Spyka Wolves och diskuterade årets match, kvalifikationer och vinstchanser.


Inne i ett av de fyra omklädningsrummen som Eoshallen erbjuder är stämningen dov. Det luktar parfym och deodorant som lägger sig som en hinna över den tomma blicken som tränaren Sandra Kisch etsat fast i väggen framför sig. Det är en knapp månad till matchen som är stämplad som Sveriges största gymnasieevenemang, men närvaron vid träningstillfällena har börjat sjunka.
– Det brukar inte vara så här, säger en av tjejerna och kastar en menande blick gentemot Kisch.

Tränarna brukar vara betydligt mer lekfulla än de är denna måndagseftermiddag. Dessutom behöver tjejerna inte trängas vid de slitna träbänkarna, med ansiktena i sina väskor byter de om i tystnad.

Alla har haft en lång resa tills det att deras plats i laget blev officiell och därför är frånvaron inget som tas lätt på. Sammanlagt gick alla som nu stolt ska få bära Spykas Wolves matchtröja den 21 april, igenom tre uttagningar. Två, som alla som ville prova sin lycka var välkomna till och därefter följde den slutliga etappen där 30 utvalda skulle bli 20. Killarnas uttagningar fungerade på samma vis, men när dagens träning väl drar igång går det att konstatera att de nästan är dubbelt så många som tjejerna.

De båda delarna som utgör Gymnasieskolan Spykens och Katedralskolans lag, börjar sin uppvärmning med att jogga runt gymnastiksalen. Efter det delar de dock snabbt upp planen sinsemellan och fortsätter sin bokade timme segregerat. Det är utanför planen de väljer att fokusera på att underhålla lagkänslan: – Vi käkar middag dagen innan matchen, på kvällen där /…/ Vi är ett lag. Inte bara killarna och tjejerna, säger Kisch.

De utomplanliga aktiviteterna är nya för i år och ända sedan träningarna drog igång mer sporadiskt i januari har olika aktiviteter som bruncher och lagfester ägt rum. Satsningen på dialog inom laget är även något som både tränare och spelare uttrycker stor stolthet kring och hoppas kommer kunna påverka vinstchanserna positivt.

När tävlingen drog igång 2008 kammade Spyka Wolves hem segern men därefter tog framgångarna slut. Året därefter seglade Polhem Pirates in i matchen på nytt, roffade åt sig bucklan och har därefter hållit fast vid den. Frågan är vad deras knep är. Valet av sporten mattrugby gjordes ju just med anledning av att det är en skolsport, att ingen ska kunna den sedan tidigare och att alla ska ha samma möjligheter.

Att mattrugby dessutom är hårt och aggressivt tror Matilda Dahlin, den andra tränaren för Spyka Wolves tjejlag, har haft inverkan på tävlingen och evenemangets stärkta popularitet. – Det är hårt, det händer grejer hela tiden, säger hon och drämmer ihop händerna framför sig.

Det klickar till och kollegan Sandra Kisch nickar instämmande innan hon återgår till sina knäskydd. Efter en kort stund tittar hon upp på nytt: – Jag tror [också] att det är hela den här andan, det så jävla mycket människor och alla är så sjukt taggade.

Dahlin skrattar och lägger armarna i kors, trots att hon själv sitter med i styrelsen så förstår hon knappt själv hur Lunds Super Bowl har växt sig så stort. Visserligen som hon uttrycker sig – ligger det mycket jobb bakom. Det är inte bara själva matchen som folk kommer för längre, utan även allt därtill likt uppvisningar, hejarklack och framförallt känslan av att få stötta sin skola.

Det är en publik på drygt 3000 elever som tävlingen berör när Lunds tre största gymnasieskolor möts i Sparbanken Skåne Arena och deras stöd betyder mest av allt för spelarna. Det enorma stödet är dock något chockartat, oavsett hur mycket man tränar går det inte att förbereda sig för känslan man möts av när man väl stiger in i arenan på matchdagen. En känsla som både Kisch och Dahlin har upplevt sedan tidigare år, då de inte var titulerade som tränare.

Under träningen kan man finna samma inställning hos de övriga i laget. De har dock vänt viljan att komma med från uttagningarna till viljan att våga. Som lejonhonor i jakt på sitt byte och för att skydda sitt revir, slänger sig tjejerna mot varandra i full kraft. De ryter och skriker och för det otränade ögat ser det ut som att de bara slumpmässigt pucklar på för att åstadkomma så stor skada som möjligt. Lika snabbt som kampen började, lika snabbt är den dock över. Det krävs inte mer än en uppmaning från tränarna för att tjejerna ska räta på sig igen och återgå till det normala. – Så jävla jobbig du är!, utbrister en av dem och det vilda i blicken byts ut mot skrattrynkor. Hon spottar ut tandskyddet och hjälper sedan den andra, som hon just spenderat de senaste 20 sekunderna med att spika fast i golvet, upp igen. – Det handlar om att vara jobbig. Jag blir så arg!, replikerar tjejen tillbaka och borstar bort lite damm från knäna. En stridslystnad som tycks uppfattas som befogad av de andra, ilskan behövs även om taktiken måste finnas i bakhuvudet.

Efter träningen kan man tro sig ha tagit fel dörr. Rösterna inifrån omklädningsrummet är något helt annat än den dova stämningen i dåtid. Trots eftermiddagens rabalder, både på och utanför plan, hänger spelarna varken med huvud eller humör. Adrenalinet tycks tvärtemot vara uppskruvat till max och peptalket bara tyda på en sak: vargen kommer och denna gången är det inget skämt.

 

 

 

 

 

TEXT: AMANDA THUNBERG


Vad är Lunds Super Bowl?
Ett derby i mattrugby mellan Polhemskolans Polhem Pirates och det sammanslagna laget Spyka Wolves bestående av Katedralskolan och Gymnasieskolan Spyken. Var associationerna till pirater och vargar kommer ifrån är ännu ett mysterium. Tävlingen grundades 2008 av Polhemskolans idrottsutskott. Det året vann Spyka Wolves, därefter är Polhem Pirates åttafaldig vinnare.
När?
Fredagen den 21 april kl.16:00. Dörrarna öppnar 15:00. Nästintill 3000 tröjbiljetter har sålts.
Var?
Sparbanken Skåne Arena. För att komma in måste tröjan vara på; blått för Polhem Pirates och rött för Spyka Wolves.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *