Vi har alla kollat på oss själva i spegeln med en skeptisk min. Pekat ut saker som vi inte gillar med oss själva och önskat att vi såg ut på ett annat sätt. Enligt en undersökning av tidningen FRIDA hävdade 82% av de drygt 1200 deltagarna att de ville ändra något med sitt utseende. Det är ett alldeles för högt tal eftersom det är sorgligt att så många känner ett missnöje med sig själva. Men vad är det som gör att vi känner oss odugliga?

Jag tror att den bakomliggande orsaken är att utseendet har ett stort inflytande i vår värld och vi har lärt oss det är viktigt att se bra ut och bry oss om vårt utseende. Det första vi lägger märke till hos människor är hur de ser ut och vi drar slutsatser om hur de är som personer och vad de har för liv, det är ledsamt men sant när vi tänker efter. Samma sak som vi tänker om andra människor tänker de säkert om dig. Vi alla har ibland tyckt att någon vi har mött verkar vara en schysst och rolig person med ett toppenliv bara för att personen såg bra ut. Anledningen är att det sägs att vackra människor får mer fördelar än andra personer. Nu när vi vet varför det är viktigt att se bra ut kan vi ställa oss frågan: vem bestämmer vad som är vackert och vad anses vara vackert?

Kroppsideal har funnit i hundratals år och de har förändrats mycket under århundradena. Ett tydligt mönster genom tiden är att idealen ändras från att vara tunn med inga former till att ha en timglasform. Enligt nöjesbranschen ska vi idag vara exempelvis vältränade, ha en stor rumpa, smala ben och en platt mage. De mest inflytelserika människorna finns inom den branschen och de når ut till oss genom olika typer av sociala medier. Vi ser upp till dessa personer och vill vara som dem. Inte bara för att de är kända, det är också för att de alla är vackra och vi har lärt oss att vi blir mer framgångsrika om vi ser bra ut. Enligt en undersökning av “The girl project” medgav 68% av de 8000 deltagarna att de ville efterlikna skådespelare, artister, modeller och sportstjärnor som förekommer i sociala medier. Det är inte ovanligt att tjejer jämför sina utseenden och kroppar med idealbilder från medier vilket skapar en vilja att ändra på sig själva. 

Det kan börja med att vi börjar äta hälsosammare och träna mer vilket såklart är bra för vår hälsa men vi gör det i fel syfte: förlora vikt istället för att faktiskt ta hand om oss själva. Denna strävan till dagens ideal kan leda till att vi förlorar kontroll över våra egna tankar och kroppar vilket kan orsaka psykiska sjukdomar som depression och ätstörningar. Enligt “The Renfrew Center for Eating Disorders” lider hela 70 miljoner människor i världen av någon typ av ätstörning. 90% av dem är tjejer mellan åldrarna 12-25 som är den grupp av människor som blir allra mest påverkade av sociala medier, där kroppsidealen kommer ifrån.

Något som är viktigt att veta är att det är inte kändisarna som har skapat dessa ideal, det är en samling människor som driver hela den här nöjesbranschen. Det är de som retuscherar sina anställda och säger åt dem vad de ska göra med sina kroppar. Oftast bryr de sig inte om andra människors hälsor. Sedan förmedlar kändisarna hur vi ska se ut indirekt, genom olika typer av medier. 

Jag tror att om vi visar olika typer av kroppar inom nöjesbranschen och på sociala medier skulle vi inte ha dessa kroppsideal som har orsakat så många problem som sviktande självkänsla och osäkerhet gällande våra utseenden. För då hade vi visat att skönhet kommer i alla former och inte bara på ett visst sätt. Så slutligen, låt inte din skönhet ligga i betraktarens ögon och börja kolla på dig själv i spegeln med acceptans för du duger precis som du är. 

 

Skribent: Emma Boberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *