Sedan det hemska avslöjandet om Harvey Weinstein och hans otaliga övergrepp mot flera andra kvinnor, har många under hashtaggen #metoo lyckats dela med sig av sina egna historier och upplevelser för att uppmärksamma det stora problemet som fortfarande existerar i vårt samhälle.

Övergrepp och kränkande trakasserier sker inte enbart inom filmindustrin, de existerar i olika former på alla tänkbara platser, från arbetsplatsen till bussen, i skolan och på gatorna. Det tragiska är att vi fortfarande lever i ett samhälle där människor, med en majoritet av kvinnor och ickemän, inte vågar gå ensamma hem under kvällen, på grund av rädslan för att bli attackerad av en främmande person.

Jag är chockerad men ej förvånad över hur många det är som utsätts för sexuella trakasserier, våld och övergrepp och som inte har någon att vända sig till, då de flesta offer antingen skäms för att berätta eller inte blir trodda på grund av “brist på bevis” eller liknande. En del kan få höra att det är deras eget fel och att de har sig själva att skylla, antingen för att de har klätt sig alltför utmanande eller för att de har sminkat sig för mycket. Det värsta är att de flesta av offren också anser övergreppen som deras eget fel och skäms för att vända sig till någon.

”Me too” – kampanjen skapades för någon vecka sedan och har redan engagerat flera miljoner individer i världen. Det är ett stort steg för alla som har blivit utsatta att göra sig hörda och för att uppmärksamma situationen för omgivningen. Kampanjen har redan lett till att fler har blivit mer delaktiga i kampen för ett mer jämställt samhälle, och många är mer medvetna om de ”osynliga” övergreppen och trakasserierna som många utsätts för.

Det är mycket viktigt att alla dessa händelser uppmärksammas och att alla gör sina röster hörda, för att det ska bli en ändring på hela systemet. Genom att skriva #metoo och liknande taggar på sociala medier kan man uppmärksamma hela situationen i samhället och få fler människor att engagera sig i det starka problemet som hindrar människor från att våga gå ut. Tillsammans är vi alla starkare.

Kathleen Nguyen


Bild: endast en vit bild med texten #metoo i mitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *