Var och varannan gymnasieelev använder Facebook Messenger dagligen, för att hålla kontakten med nära och kära. Ni vet vad jag pratar om. Ni vet hur det funkar, så låt oss inte slösa nån tid på att förklara självklarheter. Däremot uppstår betydligt fler frågetecken när det kommer till den nya uppdateringen, som innehåller flera Snapchat-liknande funktioner.

Nu finns bland annat möjligheten att ta del av varandras My Stories, som visas högst upp i appen. Dessutom kan man skicka bilder till sina meddelanden. Trots att designen är slående lik Snapchats har Facebook förklätt funktionen under namnet “My day”. Som plåster på såren har man åtminstone gjort en mindre ansträngning att inte kopiera Snapchat rakt av – även om skillnaderna i sin helhet är extremt få.

Så, varför väljer ett av de mäktigaste företagen inom sociala medier att kopiera en av sina största konkurrenters idé? Facebook och systerappen Messenger har ju redan sin egen nisch, nämligen möjligheten för folk över hela världen att hålla kontakten helt gratis. Antingen handlar det om en rädsla för att snapkonceptet ska ersätta Messenger och att appen ska dö ut, eller att ett av världens mäktigaste företag helt enkelt inte nöjer sig förrän man ätit upp alla konkurrenter.

Eftersom både Snapchat och Messenger är så olika varandra har det tidigare inte funnits några problem att använda apparna parallellt. Men nu har en kamp börjat. Kommer snapchatanvändarna överge appen för att istället ha alla funktioner samlade i sin messenger-app? Det är väldigt osannolikt att någon kommer orka uppdatera sin My Story på BÅDE Messenger och Snapchat. Så vilken app vinner användarnas hjärtan?

Messenger

+ I framtiden slipper man fråga efter folks användarnamn, eftersom man automatiskt har tillgång till varandras “My day” när man blir vänner på Facebook

+ Istället för att hoppa fram och tillbaka mellan två appar finns allt samlat på ett ställe

Snapchat

+ Hur ska man kunna kasta bort den fina relation som utvecklats med appen genom åren? Snyft…

+ Ett ord: FILTER <3

+ Let’s be honest: vissa Facebookvänner vill man inte visa sina MyStories för…

Emma Madholm